Ber om ubetinget fengsel for Talleraas og Stangeland

Talleraas og Stangeland (t.h.) venter på dommerne i rettsal 227 pensjonssaken mot de to bedrageritiltalte tidligere stortingsrepresentantene Anders Talleraas og Magnus Stangeland pågår i Oslo Tingrett torsdag Foto: Berit Roald / Scanpix
Talleraas og Stangeland (t.h.) venter på dommerne i rettsal 227 pensjonssaken mot de to bedrageritiltalte tidligere stortingsrepresentantene Anders Talleraas og Magnus Stangeland pågår i Oslo Tingrett torsdag Foto: Berit Roald / Scanpix

Anders Talleraas må dømmes til et halvt års fengsel, mens Magnus Stangeland må straffes med 60 dager, mener Økokrim.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om pensjonssaken:

* Riksrevisjonen skrev i 2008 en rapport til Stortinget hvor det framkom at seks tidligere folkevalgte hadde mottatt for høy pensjon.

* Kjønstad-utvalget, som ble nedsatt for å granske saken, etterforsket 56 tidligere stortingsrepresentanters gullpensjon. Utvalget konkluderte med at fire representanter til sammen hadde fått 5,7 millioner kroner for mye, men frikjente to av dem.

* Økokrim henla i mars 2009 etterforskningen mot Høyres Tore Austad og de tidligere statsministrene Gro Harlem Brundtland (Ap) og Kjell Magne Bondevik (KrF).

* Riksadvokaten besluttet i mai i år å ta ut tiltale mot Magnus Stangeland (Sp) fra Hordaland og Anders Talleraas (H) fra Møre og Romsdal for urettmessige pensjonsutbetalinger.

* Rettssaken startet tirsdag i Oslo tingrett og kommer til å vare i tre uker.

(Kilde: NTB)

– Er det noen grunn til at kravene skal være annerledes for stortingsrepresentanter enn for andre? Nei, snarere tvert imot. Det må stilles strengere krav til aktsomhet for stortingspolitikere enn for andre mennesker, sa førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim torsdag formiddag.

Da aktoratet avsluttet sine prosedyrer i pensjonsbedragerisaken i Oslo tingrett, la førstestatsadvokat Tarjei Istad ned påstand om 60 dagers ubetinget fengsel for Magnus Stangeland (69) og seks måneder for Anders Talleraas (64).

De tidligere stortingsrepresentantene gjorde seg skyldige i grovt uaktsomt bedrageri når de valgte å motta flere hundre tusen kroner i inntekt samtidig som de fikk gullpensjon fra Stortinget, ifølge Økokrim.

Les også: Hagen: - Altfor hard reakasjon

Strenge krav

– Talleraas fyller åpenbart kravet til grov uaktsomhet. Spørsmålet er heller om det å holde seg bevisst uvitende om regelverket i stortingspensjonsordningen ikke ligger helt oppe mot den øvre grensen mot forsett, fastslo Roscher.

Istad begrunnet forskjellen i straffepåstand for de to først og fremst med at Talleraas hevet pensjon ved siden av inntekter i rundt seks år, mens Stangelands forhold strekker seg over 17 måneder. Begge får noe rabatt for belastningen medieomtalen har vært for dem siden saken ble kjent i 2008.

– Enhver må forstå at man ikke kan ha inntekt på lik linje med vanlig lønn og samtidig motta pensjon, sa Roscher i prosedyren.

Les også: Representantene presset pensjons-sekretæren

Flere tolkninger

Til tross for en rekke uavklarte spørsmål, var regelverket til pensjonsordningen på Stortinget enkelt å forstå, ifølge Roscher.

– Vi har fått høre om en pensjonsordning som var helt basert på tillit og under en kontroll som så å si var ikke-eksisterende. Enkelte tolkningsspørsmål var lite avklart. Og vi har hørt en sekretær som med lite spesialkunnskap lett kunne bli overkjørt av enkeltrepresentanter, sa Roscher da hun startet sin prosedyre i pensjonssaken torsdag.

Les også: Burde nok betale tilbake

Ikke vanskelig

Hun hevdet regelverkets «i sin kjerne» ikke var til å misforstå:

* kriteriene for å få pensjon etter 75-årsregelen (summen av alder og tjenestetid)

* konsekvensene av overskridelse av inntektsgrensen (bortfall av rett til pensjon)

* hvilke inntekter som skulle regnes med i inntektsbegrepet i pensjonsloven (alle pensjonsgivende inntekter bortsett fra kapitalinntekter).

– De tiltalte påberoper seg å ha vært i god tro. Da blir det et spørsmål om rettsvillfarelse, men det er bare den rettsvillfarelse som ikke kan legges gjerningsmannen til last, som er egnet til å frifinne. Hvis man lar være å oppklare en misforståelse, rammes det av loven, sa Roscher.

Les også: - Pensjonsreglene var ikke vanskelige

Fikk 24.427 kr «for mye» - må sone 27 dager bak murene

- Øker forakten mot politikere

Gro: - Ingen sa noe om inntektstak


(©NTB)

Personvernpolicy