Aktor: – Pensjonsreglene var ikke vanskelige

Anders Talleraas (midten) Magnus Stangeland (t.h.) og forsvarer Bjørn Stordrange (t.v.) i Oslo tingrett. Foto: Berit Roald / Scanpix.
Anders Talleraas (midten) Magnus Stangeland (t.h.) og forsvarer Bjørn Stordrange (t.v.) i Oslo tingrett. Foto: Berit Roald / Scanpix.

Til tross for en rekke uavklarte spørsmål, var regelverket til pensjonsordningen på Stortinget enkelt å forstå «i sin kjerne», sa førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i sin prosedyre torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har fått høre om en pensjonsordning som var helt basert på tillit og under en kontroll som så å si var ikke-eksisterende. Enkelte tolkningsspørsmål var lite avklart. Og vi har hørt en sekretær som med lite spesialkunnskap lett kunne blitt overkjørt av enkeltrepresentanter, sa førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim da hun startet sin prosedyre i pensjonssaken torsdag.

Les også: Representantene presset pensjons-sekretæren

Hun hevdet regelverkets «i sin kjerne» ikke var til å misforstå:

* kriteriene for å få pensjon etter 75-årsregelen (summen av alder og tjenestetid)

* konsekvensene av overskridelse av inntektsgrensen (bortfall av rett til pensjon)

* hvilke inntekter som skulle regnes med i inntektsbegrepet i pensjonsloven (alle pensjonsgivende inntekter bortsett fra kapitalinntekter).

I løpet av torsdagen kommer retten til å høre argumenter, som etter Økokrims mening må overbevise den om at Magnus Stangeland og Anders Talleraas er skyldige i grovt uaktsomt bedrageri.

Les også: Fikk 24.427 kr «for mye» - må sone 27 dager bak murene

Stangeland selv tør ikke tro, men sa på vei inn i retten torsdag at han «håper» på frifinnelse. Både Stangeland og Talleraas mener de er ofre for et vilkårlig system med diffuse grenser og villedende informasjon.

Les også: - Øker forakten mot politikere

– De tiltalte påberoper seg å ha vært i god tro. Da blir det et spørsmål om rettsvillfarelse, men det er bare den rettsvillfarelse som ikke kan legge gjerningsmannen til last, som er egnet til å frifinne. Hvis man lar være å oppklare en misforståelse, rammes det av loven, sa Roscher. (©NTB)

Personvernpolicy