Utlover en halv million for Nygaard-tips

Utlover en halv million for Nygaard-tips
Utlover en halv million for Nygaard-tips

Norske forleggere utlover en halv million kroner til den eller de som kommer med et avgjørende tips i etterforskningen av drapsforsøket på Aschehoug-sjef William Nygaard i 1993.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Den norske Forleggerforening utlyser dusøren sammen med Aschehoug.

Forfatteren Odd Isungset tror drapsforsøket på Aschehougs forlagssjef William Nygaard i 1993 er nær en løsning. Han er svært glad for den nye vendingen i saken.

– Jeg er glad først og fremst i lys av sakens enorme dimensjon og store prinsipielle karakter. Attentatet er både et angrep på ytringsfriheten og en forlegger og har forgreining både til Japan og Italia, sier Isungset til Aftenposten.

Kripos

Forleggerforeningen skriver i en pressemelding at det gjennom Isungsets arbeid med saken har blitt kjent at Riksadvokaten har beordret at den skal gjenåpnes og at etterforskningen er flyttet fra Oslo politidistrikt til Kripos.

«Foreningen er tilfreds med dette etterforskningsskrittet. Foreningen ber også Riksadvokaten om å vurdere hvilke konsekvenser den skarpe kritikken mot Oslo-politiet, særlig i forbindelse med løslatelse av en anholdt uten forhør i 1998, må få», heter det pressemeldingen.

Salman Rushdie ga ut boka «Sataniske vers» i 1988. Året etter ble boka fordømt av Irans leder ayatollah Khomeini fordi den etter hans mening var blasfemisk.

Fatwa

En fatwa som dømte Rushdie, hans forleggere og oversettere verden over til døden, ble kunngjort av Khomeini i februar 1989. Rushdies japanske oversetter ble drept, og den italienske oversetteren ble alvorlig såret i et attentat. Aschehoug ga likevel ut boka.

– Mange politikilder har sagt at saken er oppklart. Og vi vet det fra land som har egne gjenopptakelsesorgan for gamle krimsaker, at oppklaringsprosenten blir høy når sakene blir gjenopptatt, blant annet fordi vitner kan velge å stå fram når det er gått en del år, sier Isungset.

Nygaard-saken blir foreldet i 2013.

Forsidefoto: Scanpix.

Personvernpolicy