Makabert samleobjekt

Mark David Chapman, her på et bilde fra 1975, ga Lennon et eksemplar av hans nye LP for å få det signert få timer før han skjøt sitt idol i 1980. Foto: AP
Mark David Chapman, her på et bilde fra 1975, ga Lennon et eksemplar av hans nye LP for å få det signert få timer før han skjøt sitt idol i 1980. Foto: AP

Et eksklusivt eksemplar av LP-platen «Double Fantasy» som John Lennon signerte for sin drapsmann få timer før sin død for 30 år siden er til salgs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et svært ekslusivt eksemplar ev John Lennon & Yoko Onos «Double Fantasy» fra 1980 er nå lagt ut for salg.Et svært ekslusivt eksemplar ev John Lennon & Yoko Onos «Double Fantasy» fra 1980 er nå lagt ut for salg.

Et signert eksemplar av det som skulle bli John Lennons aller siste plateutgivelse i hans levetid,, er lagt ut for salg for den nette sum av 5,19 millioner kroner.

Håndskrevet hilsen

Det høres kanskje dyrt ut for et signert album fra en avdød artist, men det spesielle med akkurat dette eksemplaret er at det skal være det med en håndskrevet hilsen som John Lennon skrev til sin drapsmann, Mark David Chapman, kun fem timer før han ble skutt ned og drept 8. januar 1980.

Med det ble et av de mest obskure samleobjektene i rockhistorien et faktum.

Albumet med drapsmannens fingeravtrykk er signert av offeret, som var en av verdens største ikoner i rocken gjennom alle tider. Først med The Beatles, senere som soloartist.

Fikk autografen få timer før drapet

På den skjebnesvangre desemberdagen for snart 30 år siden ble Mark Chapman fotografert i det han fikk sin etterlengtede autograf på LP-platen som nå er til salgs.

Få timer senere skjøt han John Lennon på fortauet utenfor Dakota-bygningen på Manhattan i New York, der Beatles-stjernen bodde sammen med sin kone Yoko Ono og parets sønn Sean.

Etter skytingen og pågripelsen av Chapman skal det signerte albumet angivelig ha blitt funnet av en vedlikeholdsarbeider ikke langt fra bygningen.

Den signerte vinylplaten ble etter at drapet var kjent overrukket til politiet, som avdekket Chapmans fingeravtrykk på coveret. Politiet skal senere ha gitt platen tilbake til eieren sammen med et takkebrev fra statsadvokaten.

- Albumet er det mest ekstraordinære objektet i rockhistorien, sier Bob Zafian som er agent for selgeren, ifølge The Guardian.

Uvanlige detaljer

- Jeg har aldri kommet over et eksemplar med så tydelige detaljer. Her følger det med politirapporter, dokumenterte fingeravtrykk, brevet fra statsadvokaten, ja, sånn bare fortsetter det…

Mannen som fant det eksklusive albumet skal selv ha vært en stor fan av The Beatles gjennom mesteparten av sitt liv. Han valgte likevel å selge eksemplaret for 150.000 dollar (omtrent 916.000 kroner målt mot dagens kurs) i 1999.

Det er det samme eksemplaret av «Double Fantasy» som nå er lagt ut for salg hos Moments in Time som har spesialisert seg på å selge historiske klenodier. Prisen skal ifølge The New York Post være på 850.000 dollar (5,19 millioner kroner).

Skjult identitet

Moments in Time har valgt å holde identiteten til den anonyme selgeren hemmelig på grunn av drapstrusler.

- Chapman krevde selv å få tilbake platen for å selge LP-platen. I et brev han skrev i 1986 skrev Lennons drapsmann at det minste han kunne gjøre var å auksjonere platen bort og donere pengene til veldedige formål for å hjelpe barn. Er det i det hele tatt mulig å vurdere verdien av en vare som dette?, spør Zafian.

David Chapman soner fremdeles dommen på 20 år til livstid som han fikk for å ha myrdet John Lennon i 1980. Så sent som i september i år ble Chapman avvist søknad om prøveløslatelse for sjette gang.

Personvernpolicy