Vil erstatte personnummeret med ID-kort

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordningen med et elleve siffer langt personnummer er for sårbart og bør byttes ut med et personlig ID-kort, mener Norsk senter for informasjonssikkerhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Christian Meyer i NORSIS mener at ordningen som ble innført i 1964 har utspilt sin rolle og at myndighetene nå må tenke nytt.

NORSIS ønsker et nytt sikkerhetssystem der navn og personnummer ikke er det eneste som skal bekrefte hvem man er. NORSIS ønsker isteden et ID-kort som i tillegg til all personlig informasjon også skal inneholde fingeravtrykk, melder NRK.

– Det vil være med på å gjøre dette tryggere, at du handler med rette vedkommende. Det blir litt mer tungvint enn i dag, men i forhold til kostnaden ved all svindel så tror jeg vi er tjent med det, totalt sett, sier Meyer.

Avdelingsdirektør Leif Aanensen i Datatilsynet er skeptisk til et frislipp av personnummeret. Han mener det vil gi ID-tjuvene enda lettere tilgang.

– Hvis man får et frislipp så vil flere ønske å bruke dette nummeret som sitt kundenummer eller lignende. Dermed kan informasjon som kommer på avveie lett systematiseres. Dette er en fare for den enkelte, mener Aanensen.

Illustrasjonsfoto, forside: Colourbox.