Carl I. Hagen om at «Maria» må i fengsel:- Altfor hard reaksjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Meningsløst, sier Carl I. Hagen om at personer som betaler tilbake feil utbetalte penger, også dømmes til fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

OSLO TINGHUS: Tirsdag vitnet Stortingets tidligere visepresident Carl I. Hagen (FrP) i saken mot stortingspensjonistene Anders Talleraas (H) og Magnus Stangeland (Sp). Han mente saken entydig bidro til å øke folks forakt for politikere.

Hagen har tidligere fått en rekke henvendelser fra folk som føler seg urettmessig behandlet av ulike myndigheter, og reagerer på at «Maria», som ABC Nyheter fortalte om i helgen, må i fengsel når hun har begynt å betale tilbake alle pengene hun har fått feilaktig utbetalt - med renter.

- Unødvendig hard

Han har bedt sine partifrender på Stortinget om å se nærmere på ordninger som oppleves som en dobbelt straff.

- Det er meningsløst og reaksjonen er unødvendig hard. Jeg har hørt om flere slike og har bedt FrPs folk på Stortinget om å se på disse lovverkene, sier Hagen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fikk 24.427 kr «for mye» - må sone 27 dager bak murene

Les også: Burde nok betale tilbake

- Der noen i god tro har mottatt for mye så skal det betales tilbake. Men de skal jo ikke straffes i tillegg. De ordningene må vi også gjøre noe med, mener FrPs ordførerkandidat i Oslo.

Se også: Ville rydde opp - dømt til fengsel

Hemmelige grenser

Maria mottok 94.683 kr urettmessig i dagpenger fra NAV. Da hun ble gjort oppmerksom på dette aksepterte hun umiddelbart å betale tilbake summen. Hun trodde saken var avklart da hun i vår inngikk en avtale med NAV om å betale tilbake alt sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: - Dette er meningsløst

I dommen heter det også at hun hadde sluppet unna med samfunnsstraff hvis det det «bare» hadde vært snakk om Folketrygdens grunnbeløp, altså 70.256 kr. At NAV anmeldte saken til politiet som bedrageri - etter samme paragraf som Talleraas og Stangeland står tiltalt for - ble hun ikke informert om.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter har klaget på at NAV hemmeligholder de økonomiske grensene som fører til politianmeldelser i saker som «Maria» sin.

Hagen mener også at grensene som pratiseres i Trygderetten - hvor uførepensjonister etter et år kun kan tjene 1 G (dvs ca 70.000 kr) - bør ettergås.

Hagen mener grenser er for lav, men understreker samtidig at ordningen bør trappes ned når man arbeider - «for det skal alltid lønne seg å arbeide».

Se saken om «Maria» her: