Paven godtar kondom i visse tilfeller

Pave Benedikt XVI sier bruk av kondom er greit i visse tilfeller, når formålet er å redusere risikoen for hivsmitte, ifølge en ny bok.

Pave Benedikt XVI godtar kondombruk i enkelte tilfeller. (Foto: Scanpix)
Pave Benedikt XVI godtar kondombruk i enkelte tilfeller. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en serie intervjuer som publiseres på tysk tirsdag, blir den 83 år gamle paven spurt om den katolske kirken er grunnleggende imot bruken av kondomer.

– Den ser det selvfølgelig ikke som en riktig og moralsk løsning, sier paven, men legger til:

– I visse tilfeller, hvor intensjonen er å redusere risikoen for smitte, kan det likevel være det første skrittet på veien til en annen, mer human seksualitet, sier katolikkenes overhode.

Avholdenhet

Den nye boka, som har tittelen «Verdens lys: Paven, Kirken og Tidens tegn», er basert på 20 timer med intervjuer gjort av den tyske journalisten Peter Seewald.

Frem til nå har Vatikanet forbudt bruk av enhver form for prevensjon – unntatt avholdenhet – også når det brukes for å forebygge spredningen av seksuelt overførbare sykdommer.

Pave Benedikt skapte internasjonal furore i 2009 da han under et besøk i Afrika uttalte at aids er en tragedie «som ikke kan overvinnes ved å dele ut kondomer, som bare forverrer problemet».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I stedet ville han løse problemet ved hjelp av «en åndelig og menneskelig oppvåkning» og vennskap med dem som lider av sykdommen.

– Kondom ikke nok

For å illustrere det som nå later til å være en oppmyking av pavens harde kondommotstand, brukte Benedikt en mannlig prostituert som bruker kondom som eksempel.

– Det kan være at enkelttilfeller kan rettferdiggjøres. For eksempel når en mannlig prostituert bruker en kondom kan det være et lite tegn på ansvarlighet. Det kan videreutvikle forståelsen av at ikke alt er lov, og at man kanskje ikke kan gjøre alt man har lyst til, sier Benedikt ifølge boka.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det er ikke en passende måte å hanskes med hivsmittens grusomheter på, legger han til, og understreker at kondomer alene ikke kan løse problemene med hiv og aids.

– Mer må skje. Å være fiksert på kondomspørsmålet gjør seksualitet mer banalt. Akkurat det er grunnen til at så mange mennesker ikke forbinder seksualitet med et uttrykk for kjærlighet, men heller et slags selvkontrollert dop.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fornøyd pater

Ifølge Den katolske kirken i Norge er det ikke noe nytt at den katolske kirken anerkjenner bruk av prevensjon som beskyttelse mot sykdommer. Informasjonsansvarlig Pål Bratbak er likevel glad for at paven for første gang sier noe om dette.

– Det er fint at paven går ut og presiserer dette, siden folk gjerne har et bilde av at man aldri kan bruke kondom dersom man er katolikk, sier pater Bratbak til Aftenposten.no.

Han sier både p-piller og kondomer er i bruk blant katolikker, men ikke for å hindre befruktning, noe han omtaler som en bivirkning.

Kritiserer forbud

I intervjuene med den tyske journalisten kritiserte paven også forbudet mot heldekkende hodeplagg, som nikab og burka, som nylig er vedtatt i Frankrike.

– Når det gjelder burkaen ser jeg ikke noen grunn til å forby den på generelt grunnlag. Noen kvinner bruker ikke burka helt frivillig og det er riktig at det er en krenkelse mot kvinner. Men hvis de vil bruke det frivillig, forstår jeg ikke hvorfor man må forby det, sier Benedikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foruten kondomer og burka tar den nye boka opp flere fintfølende temaer, inkludert pedofiliskandalen i den katolske kirken, sølibat og kvinnelige prester. Paven nevnte også muligheten for å innlede en «oppriktig» dialog med islam.

Boka skal etter planen oversettes til 18 språk. (©NTB)

Les også:

Paven hyller ski

Kysset i protest mot paven