Verdenscupåpning uten Northug

Petter Northug står over verdenscupåpningen i Gällivare til helgen. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX).
Petter Northug står over verdenscupåpningen i Gällivare til helgen. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdenscupen i langrenn åpnes i svenske Gällivare lørdag uten regjerende verdenscupvinner Petter Northug (24) på start.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske skikongen har meldt forfall til hele åpningshelgen i verdenscupen. Årsaken kan være at nordtrønderen har kjørt seg selv for hardt i sesongoppkjøringen.

Beslutningen ble tatt av Northug og apparatet rundt ham torsdag, fem dager etter at 24-åringen pakket bagen og reiste hjem fra den norske langrennsåpningen på Beitostølen.

Det viste seg at han ikke bare var sliten, men også brygget på sykdom.

Torsdag var sykdomsbildet under kontroll, men Northug mangler overskudd.

– Petter er tung i beina. Det fungerer ikke helt som det skal for ham, og da tar vi ingen sjanser. Fortsatt er det lenge igjen til det virkelig er alvor. Derfor risikerer vi ingenting rundt hans start i Gällivare til helgen, sier landslagstrener Morten Aa Djupvik.

Friplass

Petter Northug har friplass i samtlige individuelle renn i verdenscupen i vinter som følge av at han er regjerende verdenscupvinner. Hans plass er også utenfor Norges kvote. Derfor vil det ikke bli tatt ut noen erstatter for ham i lørdagens individuelle renn over 15 kilometer fri teknikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag er det stafetter.

Norge stiller likevel svært mann- og kvinnesterke med blant andre Ole Einar Bjørndalen og Marit Bjørgen på start. Bjørndalen vant 15-kilometeren i Gällivare i 2006.

Om Northug er tilbake til fortsettelsen av verdenscupen i Kuusamo neste helg, er fortsatt usikkert. I Finland står også klassisk på programmet.

Overrasket

I forkant av Beito-øvelsene sa Northug at han allerede var i Gällivare i hodet. Likevel hadde den dobbelte OL-gullvinneren ikke regnet med å være så sliten som han var i sporet på Beitostølen. I åpningsrennet over 10 kilometer fri teknikk endte VM-favoritten over tre og et halvt minutt bak vinner Alexander Legkov fra Russland.

Etter sprinten dagen derpå, der Northug ble slått ut i prologen, konkluderte langrennsledelsen med at den var overrasket over den svake innsatsen. Men ingen i sportslig ledelse virket å være bekymret over det de hadde sett. (©NTB)