- For dramatisk å gi Gelius sparken

Det må være rom for Einar Gelius i Den norske kirke, mener teologiprofessor Hallgeir Elstad. (Foto: Scanpix/privat)
Det må være rom for Einar Gelius i Den norske kirke, mener teologiprofessor Hallgeir Elstad. (Foto: Scanpix/privat)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Teologiprofessor er overrasket over kirkens reaksjon mot Einar Gelius.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

OSLO (ABC Nyheter): - Jeg er overrasket over at man nå vurderer å gå til oppsigelse. Det synes jeg er et alt for dramatisk virkemiddel, sier professor ved det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, Hallgeir Elstad til ABC Nyheter.

Han er kritisk til måten Einar Gelius har opptrådt på som prest, men mener at dette ikke er en sterk nok grunn til til å avskjedige ham fra stillingen som sogneprest i Vålerenga menighet.

- Jeg mener at det i Den norske kirke må være rom for Einar Gelius og prester som ham, sier Elstad.

Les også: LO-prester kjemper for Gelius

- Dette er dråpen

Når det gjelder årsaken til at biskop Ole Christian Kvarme reagerer så hardt, tror Elstad at det dreier seg om måten Gelius har utført prestegjerningen og ikke måten han har tolket Bibelen på i skandaleboken «Sex i Bibelen».

- Det handler om en del kontroversielle utspill som jeg kan tenke meg at biskopen ser på som uforenlig med det å være prest i Den norske kirke. Denne boken er bare dråpen som har fått begeret til å flyte over, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvarme har tidligere uttalt at han mener at «Sex i Bibelen» ikke burde blitt publisert.

Les også: Sju av ti støtter Gelius

Får støtte av folket

En undersøkelse gjort av In Fact for VG onsdag viser at 57 prosent av de spurte mener at det vil være feil å avskjedige Gelius.

I skrivende stund har også over 28 000 Facebook-brukere gitt sin støtte til Gelius i gruppa «La Einar Gelius beholde jobben».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har også fått sterk støtte i media og den norske offentlighet der Gelius nå omtales som «en fargeklatt», «åpen», «aksepterende», «personlig», «folkelig» og «ærlig».

- Sviktende dømmekraft

En del av de tingene Gelius har gjort som prest, mener Elstad likevel gjør det legitimt å sette spørsmålstegn ved hans dømmekraft som prest i visse situasjoner.

Les også: Hylles på Twitter

- Noe av det verste han har gjort er å bruke kirkens begravelsesrituale for å gravlegge fotballklubben Lyn på en fotballstadion. Det kan vitne om en sviktende dømmekraft i forhold til hans rolle som prest. Han er ansatt i en offentlig posisjon. Da kan man ikke gjøre hva som helst. Som prest står du overfor sårbare mennesker. Jeg er også ordinært til prest, og for meg harmonerer det ikke å bruke et begravelsesrituale på denne måten. Det kan bidra til at presterollen stilles i vanry. Det kunne aldri ha falt meg inn å gjøre en sånn ting, sier Elstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lar seg ikke sjokkere

«Sex i bibelen», er ikke sjokkerende mener han.

- Det er ikke så veldig oppsiktsvekkende det han gjør. Bibelen har et veldig nyansert syn på sex som en naturlig del av skaperverket. En annen sak er jo at Gelius også skildrer sitt eget sexliv her, sier teologiprofessoren.

- Ikke teologisk begrunnet

I en kronikk i Dagbladet har professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen Dag Øistein Endsjø etterlyst en teologisk begrunnelse for avskjedigelsen av Gelius.

Elstad sier til ABC Nyheter at han ikke tror at det ligger teologi til grunn for det Kvarme nå gjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har vanskelig for å finne de teologiske begrunnelsene for å avsette Gelius. Det er vanskelig å ta Einar Gelius på teologi, så jeg tror ikke det er der en avskjed vil ta utgangspunkt. Mange kan være uenige med ham, men når det gjelder teologi har vi i Norge en veldig romslig kirke også blant presteskapet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kvarme er ingen fundamentalist

Biskop Ole Christian Kvarme har den siste tiden blitt omtalt som en kirkens «mørkemann», men Elstad tror ikke at det er riktig å betrakte dette som en teologisk kamp fra hans side.

- Det er klart at når det gjelder teologi så er Kvarme og Gelius ganske forskjellige. Jeg tror ikke at det er der det ligger. Det har jeg ikke grunnlag for å si. Media omtaler han gjerne som en mørkemann, men Kvarme er ingen fundamentalist. Han er rimelig mainstream i Den norske kirke. Jeg tror ikke at det ligger noen fordekte teologiske hensikter her, sier professoren.