Norge vant over Irland

Morten Gamst Pedersen (t.v.) og Erik Huseklepp feirer seieren over Irland onsdag kveld. Begge scoret mål i kampen Norge vant 2-1. Foto: AP / Scanpix.
Morten Gamst Pedersen (t.v.) og Erik Huseklepp feirer seieren over Irland onsdag kveld. Begge scoret mål i kampen Norge vant 2-1. Foto: AP / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

For tredje gang i høst vendte Norge 0-1 til seier. Erik Huseklepp ble matchvinner mot Irland i Dublin fire minutter før full tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Morten Gamst Pedersens vakre frispark i første omgang så ut til å skulle avverge tap mot et sultent og gjennombruddshissig irsk lag som var best mot et norsk lag med uvant mye defensivt rusk og til dels skuffende samhandling.

– Vi gjør en variabel kamp. Vi kom dårlig i gang, men klarte å ta oss inn igjen. Det ble veldig mye berg og dal bane i annen omgang. Det var mye å sette fingeren på, men vi avgjorde på en bra måte, sa Drillo til TVNorge-kanalen Max.

Men det er en sterk vinnervilje i dette norske laget, og i det 86. minutt ble en flott norsk kontring avsluttet av Gamstens innlegg til Huseklepp, som fra spiss vinkel scoret 2-1-målet ved lengste stolpe.

– Kjekt å score, og et kjempeflott innlegg fra Gamsten. Det var bare å score etter en bra kontring, slo matchvinner Huseklepp fast.

I Drillos første periode som landslagssjef greide Norge bare to ganger (på 19 forsøk) å vende til seier etter å ha kommet under 0-1. Nå har Norge vendt til seier i de tre siste kampene hvor motstanderen har scoret først: Mot Frankrike, Island og Irland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Akkurat som mot Frankrike ble Huseklepp matchvinner etter å ha hatt spissrollen i annen omgang. Hans innsats på topp var kampens store beholdning for Norge. I John Carews og Moas skadefravær var Huseklepp klart bedre og farligere enn Thorstein Helstad, som spilte spiss i første omgang.

Espen Bugge Pettersens keeperspill i annen omgang var også betryggende. Han viste klasse ved flere anledninger da Irland trykket på og viste at Norge har et godt alternativ til Jon Knudsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakpå

Sist tapte et reservepreget Norge for et toppet Kroatia, onsdag fikk et toppet Norge kjørt seg mot et reservepreget Irland. Men etter å ha kommet under i det 5. minutt og vært på hæla i en halv omgang spilte Norge seg inn i kampen og demonstrerte sin nyfunne kompetanse i å komme tilbake.

Med seieren avsluttet Norge året med sju seirer og to tap. Resultatmessig går det inn som ett av de beste landslagsår selv i Egil «Drillo» Olsens stolte statistikk. Men det kunne gått langt verre i Dublin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før kampen var komet ordentlig i gang straffet Irland et unødvendig norsk balltap med en kontringsvilje som ville varmet Drillos hjerte om den var oppvist av hans egne spillere.

Det startet med et oppspill til Helstad, som i sin første landskamp på 14 måneder valgte å vende hjemover og mistet ballen til John O’Shea. Manchester United-spilleren løftet blikket og slo en stikker til Shane Long, som hadde startet på et dypt bakromsløp. Spissen fikk en halv meter på Brede Hangeland, som rev i motspilleren og felte ham. Long sendte selv straffesparket i mål.

Sultne irske reserver fikk blod på tann, og seks minutter senere var det centimeter som skilte fra 2-0. Så lite skilte Long fra å nå ballen for åpent mål da Jon Knudsen slo Liam Lawrences harde innlegg ut i feltet. Da ballen nådde ut til Damien Duff, som skjøt hardt og flatt, hadde keeperen rukket å reise seg slik at han kunne avverge med en beinparade.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vakkert

Helstad gjorde opp for feilen sin da han etter en drøy halvtime gjorde en frekk dragning mot høyreback Stephen Kelly, som i fallet stoppet ballen med armen. Norge fikk frispark vel 20 meter fra mål. John Arne Riise sto og trippet for å fyre løs, men Morten Gamst Pedersen skrudde ballen over muren og utenfor rekkevidden til keeper Shay Given.

Det siste kvarteret av omgangen var det Norge som kjørte kampen, og både Helstad og John Arne Riise testet Manchester City-reserven i hjemmelagets mål.

Annen omgang startet i tungt regnvær med nytt irsk press, og Espen Bugge Pettersen måtte umiddelbart vise sine kvaliteter da irene satte ham på flere prøver. Norge svarte med en trippelsjanse hvor Given måtte ta fram hele sin enorme rutine for å hindre scoring da Erik Huseklepp var alene gjennom.

I det 55. minutt utnyttet Long nonchalant stopperspill av Kjetil Wæhler og kom gjennom, men Bugge Pettersen reddet det ikke altfor vanskelige skuddet.

I en kamp med mange bytter for begge lag hadde de norske problemer med irenes innhopper Aiden McGeady, men fikk etter hvert taket både på ham og resten av grønntrøyene. Også i annen omgang avsluttet Norge langt bedre enn laget startet, og avslutningen ble svært så hyggelig.