- Enorm datatrussel

USAs forsvarsminister Robert Gates talte ved Wall Street Journals møte for direktører i Washington tirsdag. Foto: Scanpix/Reuters.
USAs forsvarsminister Robert Gates talte ved Wall Street Journals møte for direktører i Washington tirsdag. Foto: Scanpix/Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs forsvarsminister Robert Gates advarte tirsdag om at potensielle dataangrep utgjør en «enorm» fremtidig trussel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da han ble bedt om å vurdere trusselen digitale nettverk utgjør sa Gates: «Det er en enorm fremtidig trussel, og en betydelig nåværende trussel».

- Det er virkeligheten vi alle står overfor.

Han sier Pentagon har skjerpet sikkerheten ved militærets nettverk og håper å gjøre det samme for selskap i forsvarsindustrien.

- Vi jobber sammen med våre partnere i forsvarsindustrien for å bringe dem inn under denne paraplyen, for å skaffe dem beskyttelse, sa han ved en konferanse for direktører i regi av Wall Street Journal.

Gates sier utfordringen for datasikkerhetsinnsatsen i USA er at ressursene og ekspertisen er konsentrert i det militære og i National Security Agency (NSA), noe som skaper problematiske juridiske spørsmål om personvern.

NSA eneste forsvar

- Det eneste forsvaret USA har mot nasjonalstater og andre potensielle trusler i dataverdenen er NSA, sier Gates, med henvising til det hemmelighetsfulle overvåkingsorganet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Du kan ikke gjenskape NSA for innenlandske forhold. Det finnes ikke nok penger, tid eller menneskelig talent.

- Så hvordan kan man la den indrepolitiske delen av regjeringen få tilgang til NSAs ressurser, samtidig som man tar hensyn til bekymringer i forhold til privatlivets fred og borgerrettigheter?

Gates, tidligere direktør i CIA, trakk frem en avtale president Barack Obama godkjente forrige uke mellom Pentagon og Department of Homeland Security.

Han sier denne bereder grunnen for en hittil ukjent grad av samarbeid mellom NSA og innenlandske byråer i forhold til datasikkerhet.

Bekymring

Den nye tilnærmingen gjør at juridiske eksperter og andre ansatte ved Department of Homeland Security kan jobbe fra NSAs kontorer, og gi NSA oppgaver i forhold til beskyttelse av innenlandske nettverk, sier han.

- Så man lar den innenlandske sikkerhetstjenesten, DHS, nå NSA raskt for å få den typen beskyttelse vi trenger.

Ordningen vil forhåpentligvis bedre sikkerheten til både militære og sivile nettverk, sier han.

Borgerrettsgrupper har tidligere uttrykt bekymring for NSAs rolle innen datasikkerhet, og uttalt at personvernet kan bli krenket.