Kolerautbruddet i Haiti:

Skylder på FN

En kvinne dekker til ansiktet sitt i Port-au-Prince. Flere hundre studenter protesterte i hovedstaden mandag. Flere tente på bildekk og kastet stein. Foto: AP Photo/Emilio Morenatti/Scanpix
En kvinne dekker til ansiktet sitt i Port-au-Prince. Flere hundre studenter protesterte i hovedstaden mandag. Flere tente på bildekk og kastet stein. Foto: AP Photo/Emilio Morenatti/Scanpix

Minst to ble drept i sammenstøt mellom frustrerte demonstranter og FN-styrker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta:

• 800 mennesker har mistet livet, mens 11.125 personer er bekreftet syke i koleraepidemien i Haiti.

• Epidemien brøt ut omkring 20. oktober ved elven Artibonite nord i landet, men spredde seg denne uken til hovedstaden Port-au-Prince. Den har nå rammet seks av Haitis ti provinser.

• Det er 100 år siden sist det ble registrert kolera i Haiti.

• Rundt 1,3 millioner mennesker i Haiti lever i provisoriske leirer i og ved Port-au-Prince etter et katastrofalt jordskjelv i januar. Dårlig hygieniske forhold og urent vann gjør at kolerasmitten lett kan spre seg i leirene.

• Kolera, som fører til diaré og oppkast, kan lett kureres med antibiotika og tilstrekkelig drikkevann. Men uten skikkelig behandling kan sykdommen være dødelig i løpet av kort tid.

(©NTB)

FN-soldatene skjøt mot demonstrantene etter at opptøyene kom ut av kontroll. To demonstranter ble drept, skriver BBC News.

I byen Cap-Haitien samlet et hundretalls demonstranter seg i gatene. Her ropte de slagord mot FN, kastet stein, og en væpnet demonstrant skal ha ført til at FN-styrker skjøt tilbake.

- Det var en demonstrant med våpen som skjøt mot en soldat, og soldaten svarte skuddet i rent selvforsvar, sier FNs talsmann på Haiti Vicenzo Pugliese.

- Kom fra Nepal

Demonstrantene satte også fyr på en politistasjon.

Minst ti ble skadet i sammenstøtet, seks av dem var FN-soldater, melder BBC.

FN er tilstede på Haiti på grunn av det kraftige jordskjelvet i januar i år.

Enkelte på Haiti anklager FN-styrker fra Nepal for å ha brakt kolera-sykdommen til Haiti.

FN sier de ikke har funnet noe som beviser teorien, men at kolerasmitten er den samme som har brutt ut i Sør-Asia tidligere.

Den nepalske hæren sier de har utført tester som kan bevise at beskyldningene er falske.

Ikke spontan

Flere har også protestert mot beliggenheten til de stedene man kan få behandling mot kolera, fordi man frykter de tar med seg smitte.

- Vi står overfor konsekvensene av en koleraepidemi. Folk er redde. Det er en ustabil situasjon, sier Vincenzo Pugliese, talsmann for FNs stabiliseringsstyrke Minustah i Haiti, til CNN.

Han påpeker at protestene startet flere steder, og var derfor ikke en spontan reaksjon.

- Demonstrasjonene begynte etter at ryktet om at nepalske fredsstyrker skal ha brakt sykdommen hit, sier han.

Over 1000 døde

Frustrasjonen blant innbyggerne på Haiti vokser i takt med det raskt økende antallet på døde av kolera.

Nesten 1000 mennesker er døde av kolera, som har spredt seg til seks av Haitis ti provinser. Over 14.500 er smittet, skriver CNN.

FN frykter at så mange som 200.000 haitiere kan bli rammet av symptomer på kolera de neste seks månedene.

Anslaget er basert på kolerautbruddet i Zimbabwe i det sørlige Afrika i 2008–2009, en epidemi som kostet 4.287 mennesker livet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden