Gro: – Ingen sa noe om inntektstak

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble ikke opplyst hvor mye man kunne tjene i tilfeldige inntekter ved siden av stortingspensjonen da tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (71) spurte i 2003. Men i 2004 fikk hun klar beskjed.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var først da jeg så at jeg fikk inntekter som hadde et fast preg at jeg slo alarm og begynte å mase på systemet, sa tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) da hun vitnet i pensjonssaken mot Anders Talleraas og Magnus Stangeland tirsdag ettermiddag.

Med et solid haleheng av journalister, fotografer og kamerafolk inntok Brundtland rettssal 227 i Oslo tingrett, plasserte seg myndig i vitnestolen og ble sittende.

Les også Kosmo: På sin plass at gullpensjonen er fjernet

Selv ikke den ellers myndige rettsbetjenten nådde fram med sin påpekning av at hun måtte vente med å sette seg til dommeren hadde satt retten formelt.

– Første gang

– Det er første gang jeg er i en rettssal, fastslo hun.

Les også: Stortinget brød seg ikke om pensjonskontroll

Etter en mild skjennepreken til journalistene, startet kvinnen med kallenavnet «Landsmoderen» sin vitneforklaring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun sjekket hvilke rettigheter hun hadde til stortingspensjon etter 75-regelen da hun sommeren 2003 var et kort besøk på Stortinget.

Hun hadde våren samme år sluttet som generaldirektør for Verdens helseorganisasjon (WHO) og hadde en kort samtale med pensjonsstyrets sekretær Astrid Risnes.

Brundtland så for seg stortingspensjon i månedene fra hun formelt sluttet i WHO til hun gikk over på statsrådspensjon i 2004.

Men da Brundtland fikk et stipend som skulle starte i februar 2004, sjekket hun opp på nytt. Da ble det presisert overfor henne at det fantes en grense.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en epost datert 19. april 2004, sendt til Brundtland skrev Risnes følgende:

(...) Dette betyr at den samlede årlige inntekt av arbeid ikke bør overstige 359.700 kroner, samtidig som man mottar pensjon.

Les også: Tiltalte hevder de selv er ofrene i pensjonssaken

Artikkelen fortsetter under annonsen

For de to tiltalte betyr dette at det i hvert fall for deler av den perioden som er aktuell for Anders Talleraas (fra 1. februar 2001 til 30. april 2008) og hele perioden til Magnus Stangeland (1. oktober 2004 til 28. februar 2006), så opererte pensjonsstyret med en øvre inntektsgrense - uavhengig av hvordan inntektene ble klassifisert.

Betalte tilbake

– Jeg hadde da ingen utsikter til inntekter, men fikk opplyst at tilfeldige inntekter, som foredragshonorarer og bokinntekter, ikke skulle regnes med. Det var ingen som nevnte noe inntektstak i ordningen, og det ble understreket at det kun var snakk om inntekter som hadde en fast karakter som skulle telles med, sa Brundtland om 2003 hvor hun på høsten tjente om lag en halv million kroner på tilfeldig foredragsvirksomhet - samtidig som hun mottok stortingspensjon.

Les også: 21 toppolitikere vitner i pensjonssaken

Hun hevet pensjon noen måneder i 2003 før hun i 2004 sa fra seg gullpensjonen fordi hun blant annet hadde fått et stipend som varte i to og en halv måned.

Etter å ha gått over inntektene, samt hvor mye hun hevet i pensjon, tilbød Brundtland seg å betale tilbake det hun hadde fått for mye i pensjon i 2004.