Diabetesmedisin kan ha tatt livet av 500

En diabetesmedisin kan stå bak over 500 dødsfall i Frankrike, advarer helsemyndighetene i landet. Foto: Colourbox.com
En diabetesmedisin kan stå bak over 500 dødsfall i Frankrike, advarer helsemyndighetene i landet. Foto: Colourbox.com

Franske helsemyndigheter advarer, mens produsenten avviser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag gikk franske helsemyndigheter ut og advarte diabetespasienter om medisinen Mediator, som kan stå bak 500 dødsfall i Frankrike de siste tretti årene.

Mediator er en medisin for overvektige diabetespasienter, og har en dempende effekt på apetitten.

Advarer

Det franske legemiddelverket Afssaps ber nå alle som har tatt medisinen i mer enn tre måneder siden januar 2006 om å ta kontakt med lege umiddelbart, skriver nyhetsbyrået AFP.

Medisinen ble lansert i Frankrike i 1976, men ble tatt vekk fra markedet i fjor.

- Analyser som eksperter og epidemiologer har gjort viser at rundt 500 dødsfall kan linkes til stoffet benfluorex, som er Mediators viktigste ingrediens, sier legemiddelverket Afssaps i en uttalelse.

Avviser teori

Årsaken til at medisinen ble utestengt fra medisinmarkedet i fjor var at flere pasienter rapporterte om problemer med hjerteflimmer.

En estimering Afssaps nylig har gjort viser at over fem millioner pasienter i Frankrike har blitt behandlet med medisin som inneholder benfluorex i løpet av de siste årene.

Det farmasøytiske selskapet som selger medisinen, Servier, mener denne estimeringen er helt feil, og avviser teorien om at det er medisinen som står bak alle dødsfallene.

De sier at 2,5 prosent av den franske befolkningen lider av hjerteproblemer, og at alder og diabetes også er med å høyne risiko for hjertesykdom.

- Helsekatastrofe

Irene Frachon, en lege som tidligere i år publiserte en studie som advarte mot bruk av mediator, kaller medisinen «ansvarlig for en helsekatastrofe»:

Hun legger til at det ikke er noen grunn til panikk, men at én av 2000 som har tatt medisinen er i fare for å bli alvorlig syk.

- Helsemyndighetene var sene med å trekke tilbake dette produktet, til tross for flere advarsler, sier Frachin til AFP.

Hun kjenner personlig noen av ofrene og vet hva de har gått gjennom.

- Noen av dem har gjennomgått hjerteoperasjon og må ta mye medisin, sier Frachon.

Hun understreket at 80 prosent av de som ble syke av medisinen er kvinner.

Går langt tilbake

I 1997 solgte Servier et annet apetittdempende middel i Frankrike, kalt Isomeride, som ble trukket fra markedet etter at det ble påvist høy risiko for høyt blodtrykk.

1997 var også det første året man så en direkte link mellom bruken av benfluorex og hjertefeil. Dette skjedde etter at en kvinne måtte bytte ut årer til hjertet etter å ha tatt Mediator.

Den nyansatte helseministeren i Frankrike, Xavier Bertrands, sier han er bekymret over saken, og vil gi en pressekonferanse senere tirsdag kveld.

Verken Mediator eller benfluorex er til salgs i Norge, ifølge Reseptregisteret.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden