Ministere går – Berlusconis krise stadig dypere

Feiden mellom Italias statsminister Silvio Berlusconi (t.h.) og nasjonalforsamlingens president Gianfranco Fini raser videre. Mandag trakk fire av Finis folk seg fra Berlusconis regjering. Foto: REUTERS / Max Rossi / SCANPIX.
Feiden mellom Italias statsminister Silvio Berlusconi (t.h.) og nasjonalforsamlingens president Gianfranco Fini raser videre. Mandag trakk fire av Finis folk seg fra Berlusconis regjering. Foto: REUTERS / Max Rossi / SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire regjeringsmedlemmer forlater koalisjonen til Italias statsminister Silvio Berlusconi, som analytikerne mener rykker stadig nærmere stupet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Silvio Berlusconi

• Italias statsminister siden 2008. Han var også statsminister i årene 1994–1996 og 2001–2006.

• Er en av Italias rikeste menn. Gjennom Fininvest kontrollerer han en lang rekke selskaper i forskjellige bransjer, deriblant medieselskapet Mediaset og fotballklubben AC Milan.

• Startet i 1993 partiet Forza Italia, som i mars 2009 gikk sammen med det tidligere nyfascistpartiet Nasjonalalliansen, ledet av Gianfranco Fini, og flere mindre partier i partiet Folk for frihet (PDL).

• Anklages for korrupsjon og økonomiske misligheter, men har aldri fått en rettskraftig dom mot seg.

• I juli ledet Fini 33 representanter i andrekammeret og ti senatorer ut av PDL og dannet parlamentsgruppen Framtid og frihet for Italia. Dermed har Berlusconis regjering ikke lenger et flertall bak seg i nasjonalforsamling. (Kilde: NTB)

Avgangene svekker Berlusconi ytterligere, men de vil ikke automatisk føre til at regjeringen faller fra hverandre.

Det er ventet enda mer politisk dragkamp i dagene som kommer, og svært få tror Berlusconis regjering vil overleve helt til perioden utløper i 2013. Nyvalg kan derfor bli et alternativ.

Den siste utviklingen kommer på toppen av det tårnet av problemer som allerede rager foran Berlusconi.

Den siste tiden har han vært i hardt vær på grunn av sine forbindelser til en marokkansk nattklubbdanser i tenårene. Kvinnen ble blant annet pågrepet av politiet, men løslatt etter at Berlusconi angivelig tok en telefon til ordensmakten for henne.

Også Italias omfattende gjeldsproblemer gir regjeringssjefen hodebry.

Fire ut

Mandag ble det klart at Adolfo Urso, viseminister for økonomisk utvikling, europaminister Andrea Ronchi og to statssekretærer forsvinner ut av regjeringen til Berlusconi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle er tilhengere av Gianfranco Fini, som er president i nasjonalforsamlingen og en av statsministerens tidligere allierte som har vendt ham ryggen.

– Vi vil foreslå en ny regjering, et nytt flertall, en ny liste med reformer. Berlusconi gjemmer seg i palasset sitt som i en bunker, sier Urso til TV-kanalen SkyTG24.

Også et femte medlem av regjeringen, som ikke er medlem av Finis bevegelse, har gått av i sympati med de fire andre.

Uklar vei videre

Gianfranco Fini har vært alliert med Berlusconi helt siden sistnevnte vant den første av sine tre valgseire i 1994. Alliansen holdt helt til i juli i år, da Berlusconis parti, som Fini var med på å stifte, sparket Fini etter en opprivende, politisk krangel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter de fire regjeringsmedlemmenes avgang er det ventet at Fini vil forberede en mistillitsavstemning i underhuset, muligens først i desember etter at budsjettet for 2011 er vedtatt i begge kamrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om Berlusconi skulle tape denne avstemningen – han kan fortsatt greie å overtale tvilende representanter til å støtte seg – må han levere inn sin avskjedssøknad til president Giorgio Napolitano, skriver Financial Times.

Ber om samling

Fini ba 7. november Berlusconi om å gå av og truet med at flere ministre ville trekke seg hvis han nektet. Finis talsmann tar nå til orde for at det bør opprettes en nasjonal samlingsregjering, uten Berlusconi, som også kan inkludere sentrum-venstre-opposisjonen.

– Vi må se på opposisjonen uten fordommer og med et åpent sinn, og den bør bringes inn i en nasjonal samlingsregjering, sier Italo Bocchino.

– Berlusconi er den dårligst kvalifiserte til å lede en nasjonal samlingsregjering. Han trenger alltid en motstander for å forene sine mannskaper, sier talsmannen til avisen La Stampa.

Den 74 år gamle milliardæren Silvio Berlusconi har vært i toppen av italiensk politikk i snart to tiår, og han dannet sin første regjering i 1994. Han var statsminister i perioden 2001–2006 og fra 2008 og fram til i dag. (©NTB)