Lanserer epost

Facebook-profil Mark Zuckerberg offentliggjorde mandag at de vil lansere en egen e-posttjeneste. Det kan ta rotta på konkurrenten Gmail, mener bloggere. Foto: Scanpix
Facebook-profil Mark Zuckerberg offentliggjorde mandag at de vil lansere en egen e-posttjeneste. Det kan ta rotta på konkurrenten Gmail, mener bloggere. Foto: Scanpix

Ryktene stemte. Facebook vil lansere egen mailtjeneste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta:

Facebook

* Startet av Mark Zuckerberg, med hjelp fra Andrew McCollum og Eduardo Saverin

* Et nettsamfunn der brukeren kommuniserer ved å opprette egen profil, oppdatere status, sende meldinger, laste opp bilder osv.

* Opprinnelig laget for universitetsstudenter ved Harvard

* Kom til Norge i 2008

* Har over 500 millioner brukere verden over

* Cirka 576.000 av dem er brukere i Norge

* Ordet Facebook stammer fra skolekataloger i USA, som deles ut til nye studenter på høgskoler og universiteter.

Google

* Dataselskap med flere nettjenester, hvorav de fleste er gratis

* Mest kjent tjenesten er Googles søkemotor

* Begynte som et studentprosjekt i 1996

* Domenet google.com lansert i 1997

* Kjøpte videosiden You Tube i 2006 for elleve milliarder kroner

* I Norge driver Google sin virksomhet i Trondheim og Oslo.

(Kilde: Wikipedia)

Facebook lanserer en ny meldingstjeneste som inkluderer facebook.com-adresser for e-post.

Det offentliggjorde grunder Mark Zuckerberg på en pressekonferanse klokken 19 mandag.

Det nye kommunikasjonssystemet blander online chat, tekstmeldinger og andre samtaleverktøy med tradisjonell e-post.

– Epost er for formelt, vi tror ikke det er den moderne måten å sende meldinger på, sa Zuckerberg på pressekonferansen som ble sendt direkte på nett fra Facebooks-hovedkvarter i California.


Ifølge Zuckerberg har e-post mistet sin viktige posisjon fordi den er for treg for unge internettbrukere.

– Det er sant at folk vil kunne få facebook.com-adresser til sin e-post, men dette er ikke e-post slik vi kjenner den. Den behandler e-post, sa gründeren.

Med over 500 millioner brukere verden over har det sosiale nettverket Facebook markert seg som et av verdens største nettsteder.

Ryktet om at Facebook skulle lansere e-posttjeneste har versert lengre. Men det er først i kveld, norsk tid, at ryktene har blitt bekreftet.

Nyheten har fått nettgiganten Google til å se rødt.

Nektet import tilgang

Google er ved siden av Facebook et av verdens mest brukte nettsteder. Det har de blitt med blant annet sin søkemotor, og mailtjenesten Gmail.

Etter ryktene om at Facebook vil lansere en egen e-post har de nektet brukere av Facebook å importere Google-kontaktene sine, skriver BBC.

Det er i alle fall den uoffisielle versjonen. Den offisielle versjonen til Google er at Facebook nektet å la brukerne sine eksportere kontakter og vennedata innad i brukerprofiler.

I retur aktiverte Facebook en midlertidig løsning som lar brukerne lagre Google-kontakter på datamaskinen før man importerer dem i Facebook.

Gmails «død»

På teknologi-bloggen TechCrunch omtales det omstridte mailprosjektet til Facebook som «Gmail's killer», og har fått navnet Project Titan. De mener en e-post tjeneste fra Facebook vil ta rotta på Gmail.

- Hvis jeg var Google, Yahoo eller Hotmail, hadde jeg vært veldig nervøs, sier Jesus Diaz, teknologiblogger hos Gizmodo, til BBC.

Han mener også en mailtjeneste vil gi Google trøbbel.

- Ikke bare på grunn av dens potensielle størrelse, men på grunn av dens naturlige evne til å gjøre-epost mer nyttig, mener Diaz.

Stjeler ansatte

Men også bak skjermen foregår det en rivaliserende kamp mellom de to nettgigantene. Facebook skal ha tilbudt flere Google-ingeniører lukrative tilbud hos dem.

Som svar økte Google i forrige uke årslønnen til de ansatte med ti prosent, i stedet for å gi dem en bonus. Flere mener det var et grep i kampen om å beholde ansatte som var tilbudt jobb i Facebook.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden