Varsler grundig gjennomgang av barnevernet

Audun Lysbakken skal sammen med et ekspertpanel gå grundig gjennom hvordan barnevernet fungerer. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix.
Audun Lysbakken skal sammen med et ekspertpanel gå grundig gjennom hvordan barnevernet fungerer. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix.

Med et ekspertpanel bestående av 21 personer vil barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) legge grunnlaget for et nytt og bedre barnevern.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med erfaringene fra manns- og kvinnepanelene velger SV-statsråden samme metode for å evaluere Barnevernet. Fram til september neste år skal den bredt sammensatte gruppen gi innspill til departementet, som høsten 2012 vil legge fram en stortingsmelding om barnevernet.

Store utfordringer

– Barn som er utsatt for omsorgssvikt, er en av samfunnets mest sårbare grupper. Det er på tide å gå grundig gjennom hvordan samfunnet tar vare på disse barna, sa Lysbakken da han presenterte planene på Litteraturhuset i Oslo mandag formiddag.

Hensikten med arbeidet er at hele Barnevernet skal måles og veies. De siste årene er mye endret til det bedre, men samtidig er det avdekket store og hittil ukjente problemer knyttet til barn og barns vilkår i Norge. Nå lover statsråden 240 millioner i tilleggsmidler, samtidig som han ønsker en gjennomgang av både drift og de høyere prinsipielle utfordringene etaten står overfor.

Ikke tjene penger

– Jeg ønsker en gjennomgang av praktiseringen av det biologiske prinsipp. Jeg har et inntrykk av at vi mange ganger driver et foreldrevern i stedet for å sette barnets beste høyest, sier Lysbakken.

Han er skeptisk til private barnevernsinstitusjoner som driver kommersielt og ikke ideologisk. Han varsler at det blir innstramminger i markedet for privat barnevernsdrift.

– Jeg er redd for en kommersialisering. Det vi ser nå er at store konserner med stor kapital i ryggen ser på velferdsmarkedet, ser på barnevernsmarkedet, som et framtidig investeringsobjekt, og det ønsker jeg ikke, sier Lysbakken. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden