KrF krever veto mot alkoholreklame

Kristelig Folkeparti mener Norge må legge ned veto dersom forhandlingene med EU om fortsatt forbud mot alkoholreklame her i landet ikke fører fram. Statsministeren er skeptisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et EU-direktiv som Norge er forpliktet til å følge gjennom EØS-avtalen, innebærer at et land ikke kan forby alkoholreklame på TV når en kanal sender fra et annet land. Norge har helt siden 2007 forsøkt å forhandle seg fram til et unntak, men kilder i EU-systemet sier til Aftenposten at dette er en tapt sak for Norge.

Har aldri lagt ned veto

Men det vil KrF ikke være med på.

– Reklameforbudet er en sentral del av norsk alkoholpolitikk. Hvis forhandlingene ikke fører fram, må Norge reservere seg, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten til avisen.

Gjennom de 17 årene som er gått siden EØS-avtalen ble signert, har reservasjonsretten aldri blitt benyttet.

Les også: Stortinget lurt om øl?

Statssekretær Erik Lahnstein (Sp) i Utenriksdepartementet sier han er glad for engasjementet fra KrF, men at spørsmålet om veto foreløpig er hypotetisk, fordi Norge fortsatt tror det er mulig å nå gjennom ved forhandlinger.

Skeptisk statsminister

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil ikke gå inn for veto nå.

– Vi har jo god erfaring i Norge med at når det kommer EU-direktiver som vi ikke liker, og dem er det en god del av, så bruker vi mye tid i Brussel og i ulike EU-land for å påvirke prosessen i EU. I de aller, aller fleste tilfellene har vi funnet gode løsninger, fått til tilpasninger, fått til endringer. Det jobber vi med også her. I andre tilfeller igjen har vi kanskje måttet akseptere direktivet eller en rettsbeslutning, men så har vi funnet nasjonale tilpasninger som har gjort det håndterbart. Så jeg synes det er litt tidlig å spekulere i å nedlegge veto eller altså reservere seg mot direktivet, sier Stoltenberg til NRK. (©NTB)

Les også: - Reklameforbud for fall

Flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden