Høyre vil gi alle fedre pappaperm

Dersom Høyre kommer til makten, vil de fjerne hele fedrekvoten, sier stortingsrepresentant for Høyre Linda Hofstad Helleland. (Foto: Colourbox))
Dersom Høyre kommer til makten, vil de fjerne hele fedrekvoten, sier stortingsrepresentant for Høyre Linda Hofstad Helleland. (Foto: Colourbox))

Høyre vil helst fjerne hele fedrekvoten ved fødselspermisjon. I sitt alternative budsjett for neste år går partiet inn for å utvide ordningen til også å gjelde fedre til barn med mødre som ikke har jobbet før barnet ble født.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år står rundt 6.500 nybakte fedre uten rett til å ta ut fedrekvoten, fordi barnets mor ikke har hatt jobb og inntekt før barnet ble født.

– I dag kan far ha jobbet i tjue år og betalt skatt og trygdeavgift, uten å få mulighet til å ta ut fedrekvoten fordi ordningen er avhengig av mors inntjening. Slik diskriminerer lovverket flere tusen menn, sier stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland (H) til Aftenposten.

Hun sier at dersom Høyre kommer til makten, vil de fjerne hele fedrekvoten. Men så lenge ordningen består, ønsker partiet å «å likestille mødre og fedre som omsorgspersoner».

En slik utvidelse er beregnet av Finansdepartementet til koste mellom 350 millioner kroner og 650 millioner kroner i året. Høyre vil finansiere ordningen med å trekke inn den ekstra uken i foreldrepermisjonen – forbeholdt far – som de rødgrønne foreslår i statsbudsjettet for neste år.

– I stedet for å øke foreldrepermisjonen med en uke, vil vi få slutt på diskrimineringen av mange fedre. Det er en omprioritering på budsjettet vårt, sier Helleland. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden