Mona Sahlin går av

Lederen for de svenske sosialdemokratene, Mona Sahlin (bildet), sier hun ikke vil stille til gjenvalg på partiets ekstraordinære landsmøte. (Foto: Scanpix).
Lederen for de svenske sosialdemokratene, Mona Sahlin (bildet), sier hun ikke vil stille til gjenvalg på partiets ekstraordinære landsmøte. (Foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for de svenske sosialdemokratene, Mona Sahlin, sier hun ikke vil stille til gjenvalg på partiets ekstraordinære landsmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mona Sahlin

* Født 9. mars 1957 i Sollefteå i Sverige

* Gift med Bo Sahlin, tre barn

* Valgt inn i Riksdagen for Socialdemokraterna 1982–96 og fra 2002

* Arbeidsmarkedsminister 1990–91 i Ingvar Carlssons regjering

* Socialdemokraternas første kvinnelige partisekretær 1992–94

* Visestatsminister 1994–95

* Gikk ut av regjeringen i 1995 da det ble kjent at hun hadde brukt regjeringens kredittkort til private innkjøp

* Statssekretær i statsminister Göran Perssons regjering fra 1998

* Minister for samfunnsbygging 2004–06

* Socialdemokraternas partileder siden 2007 og statsministerkandidat for de rødgrønne partiene under valget 19. september

* Kunngjorde 14. november at hun ikke vil stille til gjenvalg på det ekstraordinære landsmøtet til våren.

(Kilde: NTB)

Mona Sahlin har skrevet svensk politisk historie, men ikke slik hun håpet. I stedet for å bli Sveriges første kvinnelige statsminister, ble hun den første sosialdemokratiske lederen som aldri fikk styre landet.

Hvem som nå skal overta ledelsen av Socialdemokraterna, er uvisst. Det er enn så lenge ingen selvsagte kandidater. Partiet har nå fire måneder på seg fram til det ekstraordinære landsmøtet i mars til å finne personen som skal lede Socialdemokraterna framover.

Krisemøte

Socialdemokraterna innkalte til krisemøte søndag etter den siste tidens turbulens i kjølvannet av valgnederlaget tidligere i høst. Der orienterte Sahlin partiets 26 distriktsledere om sin beslutning, før hun møtte pressen.

– Når partiet innkaller til ekstraordinært landsmøte i mars, gjør man det for å velge ny partileder. Det er på tide andre tar tak. Jeg har ikke sittet så lenge, bare fire år, men jeg har sittet i partiledelsen veldig lenge, sa Sahlin på pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært en naturlig beslutning som har vokst fram, men jeg tok den så sent som i går, fortsatte Sahlin.

– Kjennes riktig

Hun ville ikke peke på noen eksakte punkter som hadde fått henne til å ta beslutningen, men sa at uroen i partiet gjorde at hun nå var tvunget til å bestemme seg for om hun skulle gå av eller fortsette som partileder.

– Og det kjennes riktig i hjertet å ta denne beslutningen, sa Sahlin.

Under valget i september fikk Socialdemokraterna en oppslutning på 30,7 prosent, det dårligste resultatet siden 1914. Partiet sto i spissen for et rødgrønt regjeringsalternativ, men de tre partiene måtte gi tapt for den borgerlige regjeringsalliansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sahlin understreket at hun i lang tid hadde sett en utvikling som pekte mot høstens valgnederlag.

– Vi har en dyp krise som vi må komme oss gjennom, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sahlin kommer til å lede partiet fram til landsmøtet i mars. Men i forrige uke oppfordret hun hele partiledelsen og sentralstyret til å stille sine plasser til disposisjon som følge av det elendige valgresultatet.

Overrasket

Professor i statsvitenskap Peter Esaiasson sier han er svært forbauset over at Sahlin velger å gå av, og mener det som skjer i Socialdemokraterna nå er «det rene sirkus».

– Vi får se hva som skjer. Men dette ligner ikke på noe partiet har opplevd før, sier han til nyhetsbyrået TT.

– Partiet har jo vært stabiliteten selv i svensk politikk. Dette er ukjent terreng for partiet, sier Esaiasson.

– Vemodig

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier det er vemodig at Mona Sahlin ikke stiller til gjenvalg som leder for de svenske sosialdemokratene.

– Jeg har hatt et nært samarbeid med Mona Sahlin gjennom mange år, og det er vemodig når hun nå har bestemt seg for å gå av, sier Stoltenberg til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han beskriver Mona Sahlin som en markant skikkelse i svensk politikk, men understreker at han også kommer til å samarbeide tett med Socialdemokraternas neste leder, hvem det enn måtte bli.

Stoltenberg og Sahlin har kjent hverandre i nesten 30 år og betrakter hverandre som venner.

– Måtte komme

Miljöpartiet var ett av de tre partiene som sammen med Socialdemokraterna og Vänsterpartiet utgjorde den rødgrønne blokken i valget. Partiets talsmann Peter Eriksson mener Sahlin ikke hadde noe annet valg enn å gå av.

– Slik situasjonen har utviklet seg, var det trolig et nødvendig skritt å ta å bestemme seg for å gå av. Hva slags effekt det får, er det vanskelig å si noe om nå, sier han til TT. (©NTB)