NATO håper Russland sier ja til rakettskjold

Diskusjonene om NATOs nye strategiske konsept går fortsatt, men generalsekretær Anders Fogh Rasmussen er trygg på at alliansen kommer i mål på toppmøtet i Lisboa. Foto: REUTERS / Alexander Natruskin / SCANPIX
Diskusjonene om NATOs nye strategiske konsept går fortsatt, men generalsekretær Anders Fogh Rasmussen er trygg på at alliansen kommer i mål på toppmøtet i Lisboa. Foto: REUTERS / Alexander Natruskin / SCANPIX

NATO vedtar til helgen sitt nye styringsdokument for de neste ti årene. Men det mest spennende på toppmøtet i Lisboa er om Russland blir med på et rakettskjold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har vært arkitekten bak arbeidet med NATOs nye strategiske konsept. Det forrige ble vedtatt i 1999, da verden og trusselbildet så ganske annerledes ut.

– Dette blir et av de viktigste toppmøtene i alliansens historie, et toppmøte som vil forme det nye NATO, sier Fogh Rasmussen når han tar imot NTB på sitt nyoppussede kontor i NATO-hovedkvarteret i Brussel.

– Vi har byttet ut møbler fra den kalde krigen med dansk design, spøker han.

Det meste på plass

Rundt en uke før toppmøtet går diskusjonene fortsatt, men han er trygg på at de kommer i mål.

– Jeg tror nesten alt vil være på plass før toppmøtet. Det kan bli flere diskusjoner om atompolitikk og rakettforsvar, men jeg er trygg på at det blir en avtale, sier Fogh Rasmussen.

I tillegg til det strategiske konseptet skal NATO-landene bli enige om reformer av kommandostruktur og byråer, viktige Afghanistan-beslutninger, et felles rakettforsvar og tettere samarbeid med Russland.

Og nettopp Russland ligger an til å bli det mest spennende.

Russland og rakettskjold

Etter å ha vurdert invitasjonen i noen uker sa president Dmitrij Medvedev ja til å komme til Lisboa-møtet som innledes fredag.

Nå er det stor spenning rundt hvor langt Medvedev vil gå når det gjelder samarbeid om et rakettskjoldforsvar. NATO ønsker å få russerne med, men Moskva er foreløpig avventende.

– Vi vil gjøre det klart at vi ikke ser Russland som en trussel, og at vi ønsker Russland som en partner, sier USAs NATO-ambassadør Ivo Daalder til NTB.

– Ny start

Det vil bli betraktet som et stort gjennombrudd i NATO-Russland-forholdet dersom det blir enighet om å se nærmere på et rakettskjoldsamarbeid.

– Jeg ser på møtet som en ny start i forholdet mellom NATO og Russland, sier Fogh Rasmussen.

Han forventer at NATO og Russland blir enige om å starte «et felles arbeid med å analysere hvordan et slikt samarbeid kan finne sted», et arbeid han tror vil ta fire til seks måneder.

Afghanistan

– Når det gjelder Afghanistan, vil vi gjøre det klart at en gradvis overføring av sikkerheten til afghanerne begynner i 2011, sier NATO-sjefen.

Håpet var imidlertid å kunne erklære i Lisboa at afghanerne tar over ansvaret i en konkret provins. Denne viktige milepælen er ennå ikke nådd, men vil kunne bli kunngjort i løpet av første halvdel av 2011.

Uansett hvilke politiske kunngjøringer som kommer fra Lisboa, hviler det på ISAF-styrken og den afghanske regjeringen å avgjøre hvor og når en overdragelse skjer.

Iran-trussel

I diskusjonene om rakettskjoldet er det etter det NTB erfarer, fortsatt strid om Iran skal nevnes som en konkret trussel som gjør skjoldet nødvendig. Frankrike skal være ett av landene som ønsker dette, mens Tyrkia er blant landene som sier blankt nei.

Generalsekretæren avviser å nevne konkrete land, og han lover at det ikke blir med i konseptet.

– Mer enn 30 land har rakett-teknologi og har ambisjoner om å utvikle dem videre, men ingen land vil bli nevnt ved navn i det strategiske konseptet, sier Fogh Rasmussen.

– Saken er ikke hvor rakettene kan komme fra, det er hvordan vi kan forsvare oss mot dem, sier USAs NATO-ambassadør Daalder.

Atomvåpen

Når det gjelder atomvåpnenes rolle i alliansen, vil toppmøtet bekrefte målsettingen om « å arbeide for en verden uten atomvåpen». Men så lenge de eksisterer, vil NATO ha atomvåpen som avskrekking.

Også her skal det være strid om ordlyden i det strategiske konseptet. Tyskland ønsker å tone ned betydningen av atomvåpen og vil ha mer vekt på konvensjonelle våpen og rakettskjoldet. Men landet møter hard motstand, spesielt fra Frankrike.

Diskusjonene om dette er heftige og kan komme til å fortsette også inn i toppmøtet. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden