Gikk i fakkeltog mot pels

Flere tusen mennesker deltok lørdag i dyrevernorganisasjon NOAHs fakkeltog mot pelsdyroppdrett i Norge. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Flere tusen mennesker deltok lørdag i dyrevernorganisasjon NOAHs fakkeltog mot pelsdyroppdrett i Norge. Foto: Heiko Junge / Scanpix

«Nei til pels», var slagordet da flere tusen mennesker samlet seg i demonstrasjonstog mot pelsdyrnæringen lørdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Oslo gikk vel 4.000 i fakkeltog mot pels. Initiativtaker og veterinær i dyrevernforeningen NOAH karakteriserer engasjementet som helt fantastisk.

– Det var et helt fantastisk oppmøte, sier Siri Martinsen, talsperson i NOAH. Hun lover at dyrevernforkjemperne nå vil holde trykket oppe til norsk pelsdyrnæring er avviklet.

– Vi kommer til å holde på helt til pelsdyrnæringen har stengt ned sitt siste anlegg og tømt sitt siste bur, sier Martinsen til NTB.

Les også: Vil beholde pelsdyrstøtten

Ingen bur store nok

Under plakater som «Ingen bur er store nok», krevde demonstrantene full stans i norsk pelsdyroppdrett. Engasjementet mot pelsdyrnæringen har blusset kraftig opp etter de siste avsløringene om uverdige forhold på enkelte anlegg hvor pelsdyr er stuet sammen. I tillegg til i Oslo gikk demonstranter i fakkeltog i seks andre byer.

– Jeg har holdt på med dette i 20 år. Og forholdene har ikke blitt bedre i løpet av disse årene. Dette har ikke noe med tilsyn å gjøre, men med hvordan dyrene lever, sier Siri Martinsen. Hun viser til at mink lever i bur hvor de har en tredels kvadratmeters plass, mens rev i snitt lever på en kvadratmeters flate.

Tror på seier

NOAH-lederen har tro på at dyrevernet vil vinne over pelsdyrnæringen.

– Jeg er realistisk optimist.

– Men store partier som Arbeiderpartiet og Høyre gikk lørdag ut og sa at de ikke vil stenge pelsdyrnæringen nå?

– Ja, men det er bevegelse i synet. Det merker vi. Vi har mange sympatisører i begge partiene, sier Martinsen som forsikrer at det gikk mange politikere i fakkeltoget lørdag.

– Og jeg regner det ikke som så usannsynlig at vi får et annet resultat i synet på næringen på neste landsmøte i Arbeiderpartiet, sier hun.

– Kan ikke snu ryggen til

Blant kjentfolkene som holdt appell under demonstrasjonen i Oslo, var forfatter Anne B. Ragde. Overfor TV 2-Nyhetene beskriver hun seg som et helt vanlig menneske, som ikke har noe imot å bruke pels fra dyr som er skutt i forbindelse med jakt. Men hun reagerer kraftig på den siste tidens avsløringer.

– Når du har sett hvordan dyrene lever, ja så gjør det at du ikke kan snu ryggen til dette, sier Ragde.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden