Norske forskere tester metode for å hindre hjertedød

Forskere ved Rikshospitalet (bildet) tester ut en ny metode som kan forutsi hvem som er i fare for å dø av forstyrrelser i hjertet. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)
Forskere ved Rikshospitalet (bildet) tester ut en ny metode som kan forutsi hvem som er i fare for å dø av forstyrrelser i hjertet. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Forskere ved Rikshospitalet tester ut en ny metode som kan forutsi hvem som er i fare for å dø av forstyrrelser i hjertet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rytmeforstyrrelser kan oppstå etter hjerteinfarkt eller på grunn av hjertesykdom. I Norge får 15.000 personer akutt hjerteinfarkt hvert år. Rikshospitalets forskere antar at 4.500 av disse dør årlig på grunn av rytmeforstyrrelser i hjertet, skriver Dagbladet.

Forskerne har derfor begynt å teste en metode som kan finne dødelige forstyrrelser i hjerterytmen.

– Metoden kan brukes til å forutsi hvem som er i fare for å dø av rytmeforstyrrelser. Vi håper den vil redde liv, sier overlege og professor Thor Edvardsen ved kardiologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.

Metoden tar utgangspunkt i en ultralydundersøkelse av hjertet. Forskerne bruker norskutviklet programvare for å analysere hvordan hver del av hjertet trekker seg sammen. Hvis sammentrekningen ikke skjer samtidig i hele hjertet, har pasienten økt risiko for rytmeforstyrrelser. Metoden kan finne fram til de som virkelig trenger å få hjertestarter. Mange liv kan reddes ved å operere inn en hjertestarter som får orden på rytmen.

Metoden har blitt testet i Norge. Studien er nå utvidet til pasienter i Belgia og Danmark. De norske forskerne presenterer denne helgen metoden på USAs største hjertekongress i Chicago. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden