Pluto kan være størst

I 2005 ble dette bildet fra Nasas romteleskop Hobble brukt til å påvise to nye måner i bane rundt Pluto. Pluto er i midten, månen Karon like under. De nye månene, Nix og Hydra, ligger til høyre for Pluto og Karon. Foto: Nasa/ESA/H. Weaver (JHU/APL), A. Stern (SwRI), og the HST Pluto Companion Search Team.
I 2005 ble dette bildet fra Nasas romteleskop Hobble brukt til å påvise to nye måner i bane rundt Pluto. Pluto er i midten, månen Karon like under. De nye månene, Nix og Hydra, ligger til høyre for Pluto og Karon. Foto: Nasa/ESA/H. Weaver (JHU/APL), A. Stern (SwRI), og the HST Pluto Companion Search Team.

Striden om dvergplanetene fortsetter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2005 førte oppdagelsen av dvergplaneten Eris til en stor feide i det astronomiske miljøet.

Pluto, lenge regnet som den ytterste planeten, ble funnet å være mindre enn Eris. Dermed ble «den niende planeten» nedrangert til en såkalt dvergplanet. De ni planetene i solsystemet ble dermed åtte. Men i forrige uke drev Eris, helt ytterst i solsystemet, forbi en enslig stjerne. Denne formørkelsen førte til at astronomene var i stand til å gjøre nye beregninger av dvergplanetens størrelse, melder Discovery News.

Les også: Pluto ikke lenger planet

Ny beregning

Siden astronomene vet hvor raskt Eris går i bane rundt solen kunne de nå beregne himmellegemets diameter med bakgrunnsstjernen som utgangspunkt. Det viser seg at Eris er langt mindre enn tidligere antatt, faktisk omtrent like stor som Pluto. Den kan til og med være mindre.

- Det mest overraskende er hvor utrolig kompakt Eris er, sier dvergplanetens oppdager, professor Mike Brown ved Caltech, til Discovery News.

Les også: Pluto uten navn og masse

Mer masse

Etter å ha observerte Eris’ måne Dysnomia i flere år har man kunnet beregne dvergplanetens masse svært nøyaktig. Da det ble antatt at Eris var større enn Pluto antok man at begge objektene hadde tilsvarende masse (og dermed sammensetning). Imidlertid tyder de nye målingene på at Eris er mindre, og at den derfor har større masse.

- Det er nærmest helt sikkert at Eris har en radius som er mindre enn 1170 kilometer, skriver Bruno Sicardy ved observatoriet i Paris i en e-post til Sky and Telescope Magazine. Pluto har en radius på omkring 1172 kilometer.

- I forhold til diskusjonen om hvem er størst kan det vise seg at Pluto er bittelitt større enn Eris, men Eris er mer massiv enn Pluto og hele asteroidebeltet sammenlagt. Så det så, sier Brown, som har skrevet boken «Hvordan jeg drepte Pluto og hvorfor det var velfortjent».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden