- Google førte til militær konfrontasjon

Soldater fra Nicaragua kneler i det et helikopter letter fra elvebredden langs San Juan torsdag. Foto: Scanpix/AP.
Soldater fra Nicaragua kneler i det et helikopter letter fra elvebredden langs San Juan torsdag. Foto: Scanpix/AP.

Nicaragua og Costa Rica sender soldater og sikkerhetsstyrker til grensen, etter noe som delvis kan skyldes en feil på Google Maps.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonen for amerikanske stater (OAS) ba sent fredag Costa Rica og Nicaragua om å trekke sine styrker ut av et konfliktområde på grensen mellom de to landene.


OAS-generalsekretær Jose Manuel Insulza besøkte i forrige uke begge land for å søke en forhandlingsløsning på tvisten, som delvis kan skyldes en feilaktig grensemarkering på Googles kartverktøy «Google Maps».

Feilen ligger i Googles fremstilling av grensen langs deler av den karibiske kysten, nær San Juan-elva, som er brennpunkt for uenigheten mellom San Jose og Managua. Striden oppstod da Nicaragua begynte oppmudringen av en elv som deler de to landene.

Googles geopolitiske analytiker Charlie Hale sier Googles kart over området vil rettes i samsvar med en demarkasjonslinje som ble fremforhandlet i 1897, i forbindelse med en tidligere grenseavtale.

- Den korrigerte versjonen vil følge østbredden av San Juan-elva nordover, nesten helt til Det karibiske hav. Den vil siden snu østover og følge den sydlige kystlinjen til den Laguna los Portillos, forklarte han.

Men Nicaraguas regjering har bedt Google avvise Costa Ricas forespørsel om å endre fremstillingen av grensen, som myndighetene mener er «korrekt».

- Jeg ber offisielt om at grensemarkeringen ikke endres, sa utenriksminister Samuel Santos til Google-representant Jeffrey Hardy. Hale bemerket at kartografi er en «komplisert foreteelse», at grenser stadig endres og at det «nødvendigvis vil forekomme feil i dataene».

Ber om forhandlinger

OAS har bedt landene om å holde samtaler for å komme til enighet i konflikten. En resolusjon ble vedtatt etter ti dagers intense samtaler, der de to partene blir bedt om å «unngå bruk av væpnede styrker eller sikkerhetsstyrker i et område der deres tilstedeværelse kan skape spenninger».

Landene blir også bedt om å avklare sine uenigheter ved samtaler på et møte i en bilateral kommisjon «snarest mulig». De to landene bør ikke møtes senere enn 27. november, skriver den panamerikanske forsamlingen i sitt vedtak.

Nicaraguas representant Denis Moncada sier hans regjering betrakter resolusjonen som «ugyldig» fordi den ble vedtatt «gjennom en forstyrret prosess som manglet orden».

OAS' resolusjoner vedtas vanligvis basert på konsensus. Denne gangen ble den vedtatt av 21 av de 27 tilstedeværende landene.

Costa Rica klaget i forrige måned på at nicaraguanske styrker hadde krysset inn på landets territorium ved San Juan-elva i forbindelse med oppmudring, og at de hadde oppført seg plagsomt mot Costa Ricas soldater i området. Nicaragua avviste anklagene.

Gammel tvist

Costa Rica og Nicaragua har siden 1800-tallet ligget i strid om navigasjonsrettighetene til San Juan-elva, som går langs halve grensen mellom de to landene.

Nicaragua avviser at landet har sendt soldater over grensen, slik Costa Rica hevder. Costa Rica mener nicaraguanske soldater har krysset elven, slått opp telt på en omstridt øy og reist landets flagg der.

Tirsdag sendte Costa Rica, som ikke har en hær, flere sikkerhetsstyrker til grensen for å støtte 150 agenter som tidligere ble sendt til området, som har vært åsted for stadig sterkere spenninger siden 18. oktober.

I forrige uka sa Costa Ricas president Laura Chinchilla at hun er klar til å bringe striden frem for FNs Sikkerhetsråd hvis ikke OAS klarer å finne frem til en løsning.

- Costa Rica opplever at landets verdighet blir tilsølt, og det er en sterk nasjonal følelse av at det haster å få løst dette problemet, sa Chinchilla etter et møte med Insulza.

Nicaraguas president Daniel Ortega har tidligere avvist OAS som forum for å diskutere tvisten, og sier han vil bringe saken inn for den internasjonale domstolen i Haag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden