- Suu Kyi løslatt

Burmas prodemokratiske leder Aung San Suu Kyi taler til sine tilhengere foran sitt hjem lørdag. Foto: Scanpix/AP.
Burmas prodemokratiske leder Aung San Suu Kyi taler til sine tilhengere foran sitt hjem lørdag. Foto: Scanpix/AP.

Etter to tiårs husarrest ble den burmesiske demokratilederen Aung San Suu Kyi løslatt lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aung San Suu Kyi

* Født i Rangoon 19. juni 1945. Datter av den burmesiske frigjøringshelten Aung San.

* Har to sønner fra ekteskapet med britiske Michael Aris, som døde i 1999.

* Levde mange år i eksil, men vendte tilbake til Burma i 1988 og ble leder i Den nasjonale demokratiligaen (NLD).

* NLD vant valget i 1990, men militærjuntaen som har styrt landet siden 1962, nektet å gi fra seg makten.

* Mottok både Rafto-prisen og Sakharov-prisen i 1990. Ble tildelt Nobels fredspris året etter, men torde ikke reise til Oslo for å motta den av frykt for at hun ikke ville slippe inn i Burma igjen.

* Siden 1989 har hun sittet over 15 år i husarrest i sitt hjem i Rangoon. Siste gang hun ble løslatt, var i mai 2002, men ett år senere ble hun igjen arrestert.

(©NTB)

Det sier en talsmann for myndighetene ifølge AFP.

Suu Kyi møtte sine tilhengere ved porten til sitt hjem, der hun vinket og smilte etter løslatelsen, ifølge en AFP-reporter.

En opprømt gruppe tilhengere hadde i flere timer ventet utenfor huset for å få et glimt av sitt forbilde. Folkemengden jublet og strømmet fremover da politiet begynte å fjerne barrikadene rundt det falleferdige huset der hun har vært innesperret mesteparten av de siste to tiårene.

Mer enn 1000 mennesker var samlet utenfor i håp om å se den 65 år gamle dissidenten.

Tross faren for å sette seg opp mot militærregimet i et land med mer enn 2200 politiske fanger hadde mange av tilhengerne på seg t-skjorter med bilder av fredsprisvinneren og påskriften «Vi støtter deg, Aung San Suu Kyi».

Filmet

Sivilkledde politifolk tok bilder og filmet folkemengden.

Burmas mest berømte opposisjonelle har sittet i husarrest siden 2003, bare en av flere perioder hun har vært holdt fanget av de regjerende generalene.

Hun har ikke sett sine to sønner på omkring et tiår, og har aldri møtt barnebarna.

Myndighetene i landet uttalte tidligere at løslatelsen «er nært forestående», men mange fryktet at generalene i landet ville finne på en unnskyldning for å utvide husarresten.

Selv om Burmas mest berømte opposisjonelle har vært i husarrest sju år i strekk utgjør hun fremdeles et håp om en bedre fremtid for mange i det utarmede landet.

Husarresten ble utvidet i fjor etter en bisarr hendelse der en amerikaner ubedt svømte til huset hennes, som ligger ved en innsjø. Dette brukte juntaen som påskudd til å holde henne ute av bildet under den første avstemningen på 20 år.

- For tidlig å vurdere

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) er meget glad for at Aung San Suu Kyi er løslatt. Men han sier det gjenstår å se om løslatelsen innebærer noe reelt linjeskifte fra juntaen.


Solheim poengterer at Suu Kyi er blitt løslatt flere ganger tidligere, bare for å bli plassert i husarrest igjen i løpet av kort tid under et eller annet påskudd fra juntaen. Det gjenstår å se om dette vil skje igjen, ifølge Solheim.

– Det er klart at dette er et ledd militærregimets ønske om å forbedre sitt omdømme hos nabolandene og ellers i verden. Løslatelsen er selvfølgelig meget gledelig, men det er ennå for tidlig å si hvilken betydning dette vil få for Suu Kyi og hennes arbeidsvilkår, sier Solheim til NTB.

Så sent som i sommer var han i Burma, hvor han møtte lederne for militærjuntaen. Han traff også alle lederne i Suu Kyis parti National League for Democracy, bortsett fra Suu Kyi selv.

– Det gjenstår å se om dette er starten på reelle endringer, men en slik prosess må starte med dialog mellom militærregimet, Suu Kyi og demokratibevegelsen, samt de mange etniske gruppene i Burma, sier Solheim.

Krever talefrihet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) krever at Suu Kyi får tale- og reisefrihet.


– Hun har urettmessig sittet i husarrest i over 15 av de siste 20 årene. Hun må gis alle friheter hun har krav på, inkludert rett til å reise hvor hun vil og snakke med hvem hun vil, sier Støre.

Han gleder seg over at Suu Kyi nå er løslatt, og sier at norske myndigheter står klare til å hjelpe henne.

Den norske ambassadøren i Thailand, Merete Fjeld Brattested, vil omgående forsøke å få reist inn i Burma for å treffe Suu Kyi, opplyser Solheim.

Valg

Suu Kyis løslatelse betraktes som et forsøk fra regimets side på å begrense den internasjonale fordømmelsen av søndagens valg, det første siden valget i 1990.

Vestlige land og demokratiaktivister har kritisert valget som alt annet enn fritt og rettferdig, etter en rekke rapporter om trusler og fusk. NLDs beslutning om ikke å delta i valget splittet opposisjonen i Burma, og Suu Kyis parti har blitt oppløst. Hennes fremtidige rolle er dermed usikker.

Foreløpige valgresultater viser at det regjeringsstøttede «Foreningssolidaritet og utviklingspartiet» allerede har vunnet et flertall av de tilgjengelige plassene i parlamentet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden