Religiøse krav til sekulær skole i Frankrike

Anne har blitt bøtelagt av fransk politi for å ha kjørt bil mens hun bar ansiktslør (niqab). Flere muslimske foreldre i Frankrike stiller religiøse krav til undervisningsopplegget for sine barn. Foto: Scanpix/EPA.
Anne har blitt bøtelagt av fransk politi for å ha kjørt bil mens hun bar ansiktslør (niqab). Flere muslimske foreldre i Frankrike stiller religiøse krav til undervisningsopplegget for sine barn. Foto: Scanpix/EPA.

Muslimske elever og foreldre stiller stadig oftere religiøse krav til undervisning og opplegg i det franske skolesystemet. Det skaper problemer i en sterkt sekulær stat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en rapport fra det regjeringsoppnevnte integreringsrådet HCI er det en økende tendens i franske skoler at elever med innvandrerbakgrunn har innvendinger til undervisning om emner som holocaust, korstogene eller evolusjon.

– Det er i ferd med å bli vanskelig for lærere å motstå religiøst press, står det i rapporten, som nylig ble offentliggjort i avisen Journal du Dimanche.

Avisen siterte et utkast til rapporten, og det endelige dokumentet skal legges fram for regjeringen i november.

Sekulær

I henhold til Frankrikes strenge skille mellom kirke og stat er religion et privat anliggende. Det er et prinsipp som utfordres av en voksende religiøs bevissthet i landets fem millioner sterke muslimske befolkning.

– Den statlige skolen kan ikke delta i den religiøse utdannelsen av elevene eller rette seg etter prinsipper som den ikke anerkjenner, understreker HCI.

Leder Patrick Gaubert sier rådet bestemte seg for å studere hvordan elever med innvandrerbakgrunn tilpasser seg skolesystemet, ettersom dette er «kjernen i de utfordringene Frankrike må ta tak i».

– Vi bør nå styrke sekularismen og vise lærerne hvordan de skal takle spesifikke problemer koblet til respekt for dette prinsippet, heter det i rapporten.

Organet mener franske skoler må insistere på fellesklasser, like rettigheter for alle elevene og gjensidig respekt – ytringsfriheten er grunnleggende, understreker integreringsrådet.

Krever oppmerksomhet

Rapporten tallfester ikke hvor utbredt problemet med religiøse krav i den sekulære skolen er. Men problemstillingen kom så ofte opp i høringene HCI har gjennomført, at det krever oppmerksomhet, mener organet.

Lærere skal ofte ha møtt innvendinger når de underviser om verdensreligionene, jødeutryddelsen, Frankrikes krig i Algerie, hendelser knyttet til konflikten mellom Israel og palestinerne, eller USAs militære aksjoner i muslimske land, ifølge studien.

– Lærere opplever jevnlig at muslimske foreldre nekter å la barna lære om kristendom. Noen mener det fungerer som evangelisering, skriver HCI.

Rapporten viser også til at antisemittiske holdninger kommer til uttrykk i klasserommene.

Private skoler

Frankrike tillater private, religiøse skoler. Tallet på jødiske skoler har økt de siste årene, men det er få muslimske skoler.

Nå meldes det noen steder at også matserveringen på de offentlige skolene er blitt et problem.

– Etterspørselen etter halalmenyer er stor, selv for de svært unge i offentlige barneparker. I noen byer er det ønske om halal og noen ganger kosher.

Ifølge rapporten bør ikke staten innfri slike forespørsler, både på grunn av kostnadene og de religiøse prinsippene. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden