Flere ulver i Norge

Foto: Per Løchen / SCANPIX
Foto: Per Løchen / SCANPIX

Ulvebestanden i Norge har vokst. I 2009 var det mellom 33 og 39 ulver her i landet, mot 25 eller 26 vinteren før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ferske bestandstall som Høgskolen i Hedmark har utarbeidet på oppdrag fra Rovdata, viser at tre helnorske ulvekull så dagens lys i revirene Kynna, Linnekleppen og Osdalen vinteren 2009.

– Ulveparene i Kynna og Osdalen fikk valper også vinteren 2008-2009, mens familiegruppen i Linnekleppen er helt ny i Østfold, sier leder i Rovdata Morten Kjørstad.

Ifølge prosjektleder Petter Wabakken ved Høgskolen i Hedmark er det første gang på mer enn 100 år at et ulvepar har etablert revir mellom Haldenvassdraget og Glomma i Østfold fylke.

I fjor vinter ble det også registrert flere ulv i grenserevirene som dekker områder både på norsk og svensk side av grensen.

Det ble påvist mellom 33 og 37 ulver, fordelt på sju grenserevir, og dette er betydelig flere enn vinteren 2008-2009, da det bare levde mellom seks og ni ulver i disse områdene.

– Hvis ulvevalpene etter hvert klarer å formere seg, kan de bidra til å redusere den ekstremt høye innavlen i den skandinaviske bestanden, sier Wabakken.

I Skandinavia som helhet ble det registrert mellom 252 og 291 ulver i sesongen 2009-2010. Dette er en økning på 17 prosent fra sesongen året før.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden