Vil forby lasere

For en uke siden «laser-lekte» tilskuerne seg med Real Madrids manager Jose Mourinho i kampen mot AC Milan på San Siro. Nå vil Strålevernet ha et europeisk forbud mot sterke laserpekere. Illustrasjonsfoto: Reuters/ Scanpix
For en uke siden «laser-lekte» tilskuerne seg med Real Madrids manager Jose Mourinho i kampen mot AC Milan på San Siro. Nå vil Strålevernet ha et europeisk forbud mot sterke laserpekere. Illustrasjonsfoto: Reuters/ Scanpix

Faren for blending av piloter og skader på øynene, gjør at Strålevernet ønsker forbud mot sterke laserpekere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Fire nordiske land har gått sammen om å be EU forby kraftige laserpekere. I tillegg krever det norske Strålevernet godkjenning for bruk i Norge.

Faren for alvorlige luftfartsuhell og varige øyenskader, utløser ønsket.

- Heldigvis har ingen styrtet ennå, men det er rapportert flere tilfelle hvor piloter har blitt blendet av sterke laserpekere. Nylig kom det også frem at to gutter mistet en god del av synet som ikke er reparerbart, sier seksjonssjef Merete Hannevik i Statens strålevern, til ABC Nyheter.

I fjor skal mer enn 60 piloter ha blitt forsøkt blendet. En laserstråle kan gi varige skader på øyet, eller i verste fall føre til blindhet.

Les også: Over 60 fly forsøkt blendet

Enkelt å få tak i

I påvente av et eventuelt felles forbud i EU-området blir bruken på offentlig sted i Norge regulert fra nyttår. Det innebærer at det innføres et krav om godkjenning for enhver besittelse og bruk av laserpekere klasse 3R, 3B eller 4 i offentlig rom, inkl. skoler.

Kravet kommer som et resultat av en stadig økende bruk av laserpekere. Det blir stadig enklere å få tak i kraftige laserpekere, laserpekere som noen ganger er kraftigere enn 100 milliwatt.

- De er jo små og enkle å importere selv eller via internett, så derfor ønsker vi en slik forskrift, sier Hannevik.

Ulike bruksområder

Hun regner med at politiet vil beslaglegge eventuelle laserpekere som de kommer over, mens det ved uforsvarlig bruk kan skje skarpere reaksjoner.

For laserpekere som bare såvidt overskrider de ønskede grensene, mener Hannevik det kan finnes praktiske bruksområder - for eksempel astrologer som vil se på stjerner.

- De bør da søke om godkjennelse til bruk. Men de sterkeste laserpekerne bør forbys, mener hun.

I Norge vil ny strålevernforskrift tre i kraft 1. januar neste år.

Samtidig innføres det krav om godkjenning for besittelse og bruk av laserpekere i klasse 3R, 3B eller 4 i offentlig rom, inkludert skoler.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden