Giske ber norske oljeselskaper tenke norsk

Næringsministeren har tro på 40 år til med olje- og gassnæring i Norge, og oppfordrer selskapene til å tenke norsk. Foto: Scanpix
Næringsministeren har tro på 40 år til med olje- og gassnæring i Norge, og oppfordrer selskapene til å tenke norsk. Foto: Scanpix

Næringsministeren har tro på 40 år til med olje- og gassnæring i Norge. Men skal norske leverandører vinne anbudsrunder, må oljeselskapene velge etter flere kriterier enn billigste pris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per i dag har rundt 206.000 personer arbeid tilknyttet aktiviteten på norsk sokkel, ifølge Statistisk sentralbyrå. Men om få år vil oljeproduksjonen være halvert sammenlignet med toppåret på begynnelsen av årtusenet, og mange spør seg hva framtiden er for norsk olje- og gassnæring.

– Petroleumsnæringen vil være en dominerende del av norsk økonomi de neste 40 årene, forsikret næringsminister Trond Giske (Ap) på årskonferansen til LOs Olje – og gassutvalg torsdag.

De siste 40 årene har Norge bygget opp en høyteknologisk og konkurransedyktig leverandørnæring tilknyttet petroleumsbransjen.

Beregninger fra SSB anslår en internasjonal omsetning på 118 milliarder kroner i 2009, som gjør leverandørindustrien til Norges viktigste eksportnæring etter olje og gass.

Advarsel

Giske understreker at videre suksess avhenger av evne til omstilling og at leverandørbransjen utmerker seg med ny teknologi, pålitelighet og kvalitet. Når det gjelder pris er det vanskelig for norske bedrifter å konkurrere i det internasjonale markedet.

Her la Giske inn en skarp advarsel til de norske oljeselskapene:

– Land etter land beskytter egen industri med subsidier og krav om lokalt innhold. Vi har ikke gjort det. Vi vet det er bra at de beste vinner en kontrakt. Men hvis belønningen blir at vi er det eneste landet som ikke får kontrakter til eget land, da blir det vanskelig å opprettholde en slik linje. Oljeselskapene må med sine handlinger demonstrere at det ikke er en idiotisk politikk fra vår side.

Invitasjon

Oljeindustriens landsforening (OLF) foreslo at Giske kalte utspillet et «insitament» i stedet for en «advarsel». Statsråden repliserte at han ikke mente å true:

– Det var en invitasjon: Vis oss at det ikke straffer seg å drive en ikke-proteksjonistisk politikk.

OLF lurte deretter på om Giske kan gjøre mer for at de store oljeselskapene skal se at det er interessant og viktig å være med i arbeidet til norsk oljeindustri. OLFs konjunkturrapport ble framlagt torsdag, og der påpekes det at norsk oljepolitikk har stått på vent lenge nok.

Giske unnlot å svare konkret på akkurat det punktet, men lovte å gjøre sitt for å fremme norske interesser politisk i møte med konkurrerende land innen leverandørindustrien. Han oppfordrer den enkelte underleverandør til å tipse ham om tilfeller der bedrifter i utlandet får «ulovlig eller gråsonestøtte»:

– Jeg ber dere ikke gå rett på kundene deres og erklære krig. Jeg ber om informasjon slik at vi kan ta ting opp i politiske prosesser. Jo mer fakta jeg har i kofferten, jo bedre stiller vi da. Vi tror norske bedrifter er konkurransedyktige hvis de får likeverdige konkurransevilkår.


(©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden