EU-angrep på norsk bankgaranti:

Dette slipper sveitserne

Må be Brussel: Sigbjørn Johnsen var i Brussel onsdag for å be om norsk innskuddsgaranti.
Må be Brussel: Sigbjørn Johnsen var i Brussel onsdag for å be om norsk innskuddsgaranti.

Sigbjørn Johnsen måtte til Brussel for å be om å beholde innskuddsgarantien i norske banker. Sveits sa nei til EØS-avtalen og bestemmer selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERN/SVEITS OG OSLO (ABC Nyheter): I går var finansminister Sigbjørn Johnsen i Brussel for å be EU-kommissær Michel Barnier om lov til å beholde den solide norske ordningen som garanterer bankinnskudd ved konkurs i norske banker.

Svaret nå som før, var nei.

Kommissæren krever at Norge svekker bankkundenes garanti fra dagens 2 millioner kroner, til maksimalt å dekke 100.000 euro, 800.000 kroner per innskyter, hvis banken går overende.

Det skjer som følge av endringer i EUs lovverk for bankinnskudds-garantier, som blir gjeldende fra nyttår. Da får ingen land gi bedre garantier enn andre. Det ville forrykke konkurransen over landegrensene bankene i mellom.

Les i ABC Nyheter: EU svekker norsk bankgaranti.

Les i Aftenposten: EU stanser norsk bankgaranti.

...og skviser Island om Icesave

Samme Barnier forlanger at et annet land som har inngått EØS-avtalen med EU, Island, lar staten ta den hele og fulle støyten ved den islandske Icesave-bankkonkursen.

Også det skjer med begrunnelse i EUs bankinnskudds-direktiv.

Bestemmer selv: Mario Tuor i det sveitsiske finansdepartementet. Foto: Thomas VermesBestemmer selv: Mario Tuor i det sveitsiske finansdepartementet. Foto: Thomas Vermes

Barnier og EFTAs overvåkingsorgan ESA tolker samme direktiv som vil svekke norske bankgarantier, til å gi den islandske staten et mye større ansvar enn man skulle trodd ut fra EUs direktiv.

Men også Island er sterkt imot Brussels ordre om hvor garanti-skapet skal stå.

Les alt om Icesave-striden i ABC Nyheter.

Men Sveits bestemmer selv

I motsetning til Island og Norge har et tredje av EUs naboland, Sveits, vendt tommelen ned for å bli med i avtalen som gjør at Norge og Island må følge EUs direktiver, nemlig EØS-avtalen.

- Vi kan velge hvilke direktiver vi vil følge, hvilke vi ikke vil.

Det sa kommunikasjonssjef Mario Tuor da ABC Nyheter nylig besøkte Statssekretariatet for Internasjonale Finanssaker, SIF, i Det føderale finansdepartementet i den sveitsiske hovedstaden Bern.

Har garantiordning som de vil

Sveits har oppnådd frihandelsavtaler med EU uten automatisk å underlegge seg deres politiske beslutninger, heller ikke om bankinnskuddsgarantier.

Tuor forteller at Sveits på fritt grunnlag beslutter hva slags garantier de vil ha for bankinnskudd.

- Har Sveits harmonisert sine regler med EU garanti for bankinnskudd?

- Vi har styrket bankinnskudds-garantien fra 30.000 franc til 100.000 (ca. 530.000 kroner), forteller Tuor.

Les også: Sveits beholder postmonopolet.

Ingen Icesave-risiko

Sveitserne har en ordning som aldri kunne ført dem inn i klemma den islandske staten nå er i.

I Norge og Island må bankene betale inn en liten andel av sin forvaltningskapital til et garantifond. Det fondet skal punge ut ved en konkurs.

I Island ble tapene langt større enn garantifondet kunne dekke. Men Storbritannia og Nederland - med støtte fra EU-kommisjonen og EFTAs overvåkingsorgan ESA - krever at den islandske staten påtar seg erstatningsansvaret.

- Vi har ikke et fond som finanssektoren må betale inn til, forteller Tuor om den sveitsiske ordningen.

Les også: EU-plan hiver Island ut.

Sveitsernes løsning

- Vår løsning er at de må levere en garanti om at alle banker må hjelpe hvis én bank går konkurs. Alle etter sin egen størrelse. Det er billigere og mer effektivt. Hadde vi vært med i EØS, ville bildet vært et annet, sier han.

- Kan konkurs i en av de store sette noen av de mindre i konkursfare?

- Det er vanskelig å si. Det er ingen statsgaranti for bankene. Bankene er forpliktet til å være med i ordningene. Men staten har ikke ansvar for å betale, slår Mario Tuor fast.

- Alle de andre bankene fikk en regning da islandske Kaupthing i Sveits gikk overende. Men de var jo små, legger han til.

Lyst til å se hva EU-kommissær Barnier skrev til Sigbjørn Johnsen?

Her er brevet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden