Meny

Fant verdens største edderkoppnett

Nettet til Caerostris darwini over en elv i Ranamofana National Park, Madagaskar. (Foto: Wikimedia Commons / Lalueza-Fox, C.; Agnarsson, I.; Kuntner, M.; Blackledge, T. A.)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Edderkoppnett på 2,8 kvadratmeter oppdaget på Madagaskar.

Det var edderkoppforskere som oppdaget det enorme nettet på Madagaskar - så enormt at det ble satt ny verdensrekord, skriver forskning.no.

Nettet er laget av edderkopparten Darwin, med det latinske navnet Caerostris darwini. Denne arten er en fjern slektning av korsedderkoppen som lager de største nettene i Vest-Europa.

Brotråden som edderkoppen bygger nettet på er 25 meter lang, mens det største av selve de spiralformede spindelvevene fyller 2,8 kvadratmeter, skriver forskning.no.

Sammenlignet med nordisk standard er oppdagelsen enorm:

Nett med klister

– Store danske edderkoppnett er 60-70 cm høye, så disse er jo gigantiske, sier edderkoppforsker Nikolaj Scharff fra Statens Naturhistoriske Museum i Danmark til nettstedet.

Darwin-edderkoppen karakteriseres ved at de bygger nettet sitt i en spiralstruktur.

Det er klister på nettet fordi formålet er å fange byttedyr.

– Noe av det særegne ved denne typen edderkoppernett er at det er langt mellom radiene. Det betyr at det er svært store byttedyr den fanger: Små fluer flyr rett gjennom nettet. Siden det er langs elven nettene er satt opp, er det nok mest sannsynlig at edderkoppen går etter øyenstikkere eller andre store insekter, sier Nikolaj Scharff.

Verdens sterkeste

Vegetasjonen og størrelsen på edderkoppen er avgjørende for hvordan nettet ser ut, ifølge edderkoppforskeren.

- Hvis det er langt mellom trærne, blir det lengre. Men det er bare tropiske edderkopper som kan lage så store nett som det andre forskere har funnet på Madagaskar, sier han.

Edderkoppers nett er gjenstand for forskning i hele verden fordi det består av en av verdens sterkeste fibre.

Arten Caerostris darwini utmerker seg særlig ved å lage nettet sitt av det sterkeste biomaterialet som er oppdaget i edderkopptråd.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært