Meny

Avviser påstander om Heimevernet

Heimevernets spesialavdeling HV-016 legges ned. Bidet viser soldater fra HV-016 under øvelse. {nl}Foto: Heimevernet / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsdepartementet avviser påstanden om at antiterrorberedskapen i Norge er svekket som følge av at den mye omtalte HV-016-avdelingen legges ned. Forsvarssjef Harald Sunde mener avdelingen har et mandat som er utgått på dato.

Forsvarssjef Harald Sunde mener denne avdelingen har et mandat som er gått ut på dato, og at den trekker en uforholdsmessig stor andel av de totale bevilgningene til Heimevernet.

Landsrådet for Heimevernet sier i en uttalelse at prosessen rundt nedleggelsen har vært mangelfull og beklager at personellet kan komme til å si opp sine kontrakter med Forsvaret.

Underavdelingen HV-016 utgjør snaut 200 mann av Heimevernets samlede innsatsstyrke på rundt 5.000 mann. De 20 millionene som disse spesialtrente og godt utrustede soldatene blir tilført, vil generalen heller bruke til å heve nivået i hele styrken.

Les også: Foreslår å legge ned Heimevernets elitestyrke

Full støtte

Heimevernets spesialavdeling HV-016 utgjør snaut 200 mann av Heimevernets samlede innsatsstyrke på rundt 5.000 mann. Foto: Heimevernet / ScanpixxHeimevernets spesialavdeling HV-016 utgjør snaut 200 mann av Heimevernets samlede innsatsstyrke på rundt 5.000 mann. Foto: Heimevernet / Scanpixx

Sunde får full støtte av den politiske ledelsen i departementet, som mener det må være opp til ham å organisere sine styrker slik at det blir mest mulig forsvar for pengene.

– Det er Forsvarets spesialstyrker som skal assistere politiet ved eventuelle terroranslag, ikke Heimevernet, sier Ingebrigtsen.

HV-016 er ikke heltidssoldater, men er bedre utrustet og trener langt mer enn vanlige HV-mannskaper. Oppgaven har vært vakt- og sikringstjeneste av en type som ble ansett nødvendig under den kalde krigen, men som forsvarsledelsen ikke lenger finner hensiktsmessig.

Flere medlemmer av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget har reagert sterkt på denne beslutningen og ber forsvarsminister Grete Faremo om å gripe inn.

Faremo sier hun gjerne informerer Stortinget om bakgrunnen for beslutningen, men holder fast ved at det er opp til general Sunde å gjøre slike disposisjoner.

Ikke detaljstyre

– Det er forsvarssjefens ansvar å vurdere innsatsstyrkens oppgaveløsing og organisering. Dette gjelder også HV-016. Enkelte har gitt uttrykk for at forsvarsministeren bør detaljstyre forsvarssjefen i dette spørsmålet. Det blir ikke riktig, sier statssekretær Ingebrigtsen.

Han legger til at innsatsstyrkens nivå er politisk bestemt, men at det ikke er snakk om å kutte i ressurser og treningsmengde.

De fleste HV-mannskapene som inngår i 016-avdelingen, har som en reaksjon varslet at de ikke vil fornye sine kontrakter med Forsvaret.

Landsrådet ber forsvarssjefen gjøre sitt ytterste for å få til en dialog som gjør at Heimevernet beholder personellet.

– Dette er Heimevernets mest operative enheter. De står for kvalitet og kompetanse og er blant Forsvarets best trente og operative personell. Landsrådet er bekymret for at Heimevernets innsatsstyrker svekkes og at HVs evne til å levere personell til internasjonale operasjoner svekkes, heter det.

(©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært