Norge på overdosetoppen

Norge ligger øverst på statistikken over dødsfall som skyldes overdoser. Foto: Colourbox.com
Norge ligger øverst på statistikken over dødsfall som skyldes overdoser. Foto: Colourbox.com

En fersk europeisk rapport viser at Norge ligger øverst på statistikken over dødsfall som skyldes overdoser. Venstre krever politisk handling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF) sier Norges førsteplass blant annet skyldes at vi var senere ute enn en del andre land med å tilby riktig behandling for rusmisbruk.

– Dette er en svært trist førsteplass som viser at vi trenger nye grep og å åpne for nye behandlingsmetoder i rusomsorgen, sier nestleder i Venstre, Ola Elvestuen.

Han viser til Stoltenberg-utvalgets rapport som kom i sommer. Der tas det blant annet til orde for heroinassistert behandling og andre tiltak innen behandling og oppfølging.

– Mange av disse tiltakene er bra og bør iverksettes umiddelbart, sier Elvestuen og anklager regjeringen for å somle med å få ned overdosetallene. I statsbudsjettet er det forslag om å øke tilskuddene til rusbehandling, men det er ikke funnet rom for satsing på akuttavrusning.

– Det ligger i selve begrepet «akuttavrusning» at plassene må være på plass når de trengs. At pasienter skal stå i kø for å motta akutt behandling, hører ingen sted hjemme, understreker Elvestuen.

Han vil ha en garanti lik den som finnes i Sverige, hvor man skal få tilbud om behandling innen 24 timer etter akuttavrusning.

De siste 10 årene har mer enn 2.000 mennesker dødd av overdoser i Norge.

(©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden