- Dette er bare begynnelsen

Flere er skadet etter at demonstranter tente på bål og knuste rutene til det konservative partiets hovedkvarter i London. Minst 14 personer er skadd i sammenstøt mellom demonstranter og politi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Titusener av sinte studenter gikk ut i gatene og protesterte onsdag. Det gikk ikke lang tid før opptøyene var ute av kontroll, og flere studenter stormet bygningen der det konservative regjeringspartiet har sine kontorer.

Dagens opptøyer i London skjer som følge av regjeringes forsøk på å innføre høyere studentavgifter i Storbritannia.

Ifølge politiet er minst 14 personer skadd, hvorav halvparten er politifolk, og over 30 demonstranter er pågrepet.

Demonstrasjonen er uten tvil den største og mest dramatiske i byen på lenge, skriver The Guardian.

I kveld uttalte også begge ministrene i landet, David Cameron og Nick Clegg, at «dette er bare begynnelsen» på folks reaksjoner på kuttene som er lansert de siste dagene.

Politiet får også kritikk for ikke å ha klart å forutse omfanget av opptøyene. Politiet innrømmer ifølge The Guardian at de mislyktes å forutse at demonstrantene skulle opptre så voldelige. Blant annet ble hele lobbyen i Millbank-bygningen fullstendig rasert.

– En skam

Aaron Porter, som er president i studentforbundet NUS, fordømte voldsbruken og beskrev den som foraktelig.

– Jeg er stolt over de 50.000 studentene som har deltatt fredelig i demonstrasjonen. Skam over dem som er her bare for å lage bråk, sier han.

Rasende studenter knuste vinduer og fyrte opp fyrverkeri under demonstrasjonen. Foto: ScanpixRasende studenter knuste vinduer og fyrte opp fyrverkeri under demonstrasjonen. Foto: Scanpix

En av studentene som stormet partihovedkvarteret til toryene, mener partiet fortjener det.

– De konservative har bedt om det. Begge partiene fortjener det, sier studenten, som vil være anonym, til nyhetsbyrået AFP.

Stormet partibygg

Ved halv femtiden i ettermiddag hadde 200 mennesker okkupert adressen 30 Millbank, som er kampanjehovedkvarteret til det konservative partiet i England.

TV-bilder viste hvordan mange demonstranter sparket i stykker store vindusruter og vandaliserte lobbyen. Flere demonstranter klarte også å ta seg opp på taket av bygningen, der de viftet med bannere og plakater. Flere av dem hadde dekket til ansiktet med skjerf.

Utenfor 30 millbank har hundrevis av demonstranter samlet seg rundt to påtente bål. Politiet blokkerer inngangen til bygningen, mens noen demonstranter skal ha kastet fyrverkeri på bålet.

Studentleder tar avstand fra opptøyene

- Dette var ikke en del av vår plan. Disse handlingene gjøres av mennesker som har brukt denne muligheten til å kapre en fredelig demonstrasjon, sier leder av National Student Union Aaron Porter til BBC.

Han melder om at 52 000 demonstranter i dag har demonstrert mot regjeringens forslag om å kutte midlene til høyere utdanning med 40 prosent.

Dette vil føre til en tredobling av studentavgiftene for studenter i Storbritannia. Ordningen med undervisningsstipend foreslås fullstendig fjernet, bortsett fra i i realfagene.

Etter planen vil disse endringene tre i kraft fra og med 2012. Nå truer National Student Union med å forsøke å få kastet parlamentsmedlemmer fra liberaldemokratene, som gikk i mot økte studentavgifter under valget.

Politiet prøvde å stoppe studentene da de stormet bygningen til de konservative. Foto: ScanpixPolitiet prøvde å stoppe studentene da de stormet bygningen til de konservative. Foto: Scanpix

Demonstrasjonen er den første store i sitt slag mot den nye regjeringen og dens tøffe innstrammingsplaner.

– For dyrt

– Mine foreldre er begge offentlig ansatt. Min far kommer til å miste pensjonen sin neste år og min mor kommer til å miste jobben. Dette vil gjøre dem bankerott, sier Matthew Kell (22), student ved universitetet i Bristol.

Studieavgiften kan bli økt til så mye som 9.000 pund, eller 85.000 kroner, dersom parlamentet om få uker stemmer for regjeringens forslag.

– Søsteren min er 15 år. Jeg tviler på at hun vil få mulighet til å begynne på universitetsstudier når det blir så dyrt, sier studenten Catrina Miles (21) fra Sheffield University.Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden