Sahlin tilbyr seg å gå av

Mona Sahlin (S) snakker med pressen. Foto: Leif R Jansson / Scanpix
Mona Sahlin (S) snakker med pressen. Foto: Leif R Jansson / Scanpix

Lederen for de svenske sosialdemokratene, Mona Sahlin, ber hele partiledelsen stille sine plasser til disposisjon, melder SVT.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslutningen kommer ifølge den svenske TV-stasjonen etter blant annet intern kritikk fra Socialdemokraternas ungdomsorganisasjon SSU. Sahlin skal ha bedt både partiledelsen og hele sentralstyret om å stille sine plasser til disposisjon på et ekstraordinært landsmøte neste år.

Under valget i september fikk Socialdemokraterna 30,7 prosents oppslutning, det dårligste resultatet siden 1914. For første gang sto partiet i spissen for et rødgrønt regjeringsalternativ, men de tre partiene måtte gi tapt for den borgerlige regjeringsalliansen.

Nederlaget kom til tross for at valget handlet om noen av Socialdemokraternas kjernesaker, nemlig kamp mot arbeidsløshet og økte forskjeller mellom rike og fattige.

Krisemøte

Mona Sahlins kunngjøring kommer etter at partiledelsen har sittet i krisemøte for å avgjøre partiets vei videre.

Ett av partiets sentrale medlemmer, leder av forsvarskomiteen Håkan Juholt, hadde allerede sagt at hele ledelsen burde stille sine plasser til disposisjon. Han mente at partiledelsen måtte bære et kollektivt ansvar for det dårlige resultatet i valget på ny Riksdag i september.

I forrige uke krevde partiets ungdomsorganisasjon SSU at hele partiledelsen, også Mona Sahlin, måtte gå av under det neste landsmøtet.

– Det er ingen som vil at Mona blir sittende, bortsett fra hennes nære medarbeidere, sier en anonym kilde til Aftonbladet .

Fordeler skyld

Statsviteren Stig-Björn Ljunggren mener månedene fram mot landsmøtet kan bli svært turbulente for partiet.

– Nå skal de lange knivene fram. «Blamegame», å skylde på hverandre, er en måte å uttrykke det på, sier han.

Ljunggren beskriver Socialdemokraterna som en koalisjon av flere ulike partier, med ulike interesser. Disse holdes sammen når partiet har regjeringsmakt, mens konfliktene øker når partiet er i opposisjon, fremholder han.

At ingen til nå har utfordret Sahlins lederskap, skyldes frykt for full krise, mener Ljunggren.

– Det er dette som har gjort at ingen ennå har gått løs på Mona, for alle innser at i samme øyeblikk som det skjer, så bryter det ut fullt kaos, sier han.

Positive reaksjoner

Ella Niia, leder i Hotell- og restaurantforbundet i Sverige, ønsker Sahlins kunngjøring velkommen.

– Det er bra, men kanskje ikke så overraskende. Mona Sahlin pleier jo å si at partiet går foran personen, sier hun.

Også leder Jytte Guteland i SSU er fornøyd.

– Det er den beskjeden vi har ventet på, og det er en viktig beskjed. (©NTB)

(©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden