Meny

- Paracetamol fremdeles førstevalg

Smertestillende tabletter som inneholder paracetamol, som for eksempel Paracet, er fremdeles førstevalget for gravide, ifølge Legemiddelverket. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men bruken under svangerskapet bør være så kortvarig som mulig, mener Legemiddelverket.

(ABC Nyheter): Tidligere denne uken kom en dansk studie som viste at mors bruk av smertestillende tabletter som inneholder virkestoffet paracetamol, under svangerskapet kan skade guttefostre.

Undersøkelsen viste at langvarig bruk av paracetamol kan føre til en noe økt risiko for at testiklene ikke kommer på plass i pungen ved fødselen, såkalt kryptorkisme. Dette fordi paracetamol hemmer dannelsen av det mannlige kjønnshormonet testosteron.

Selv om testiklene kan opereres ned i løpet av barnets første leveår, mener de danske forskerne at guttene vil ha redusert sædkvalitet livet ut. De mener dessuten at redusert sædkvalitet også kan ramme gutter der mor har tatt paracetamol uten at det har ført til misdannelser.

De danske forskerne konkluderte med at inntak av paracetamol i over fire uker økte risikoen for krytorkisme moderat.

Les saken: Paracetamol kan skade guttefostre

Legemiddelverket har vurdert undersøkelsen og i en melding på sine nettsider skriver de at paracetamol fremdeles trygt kan brukes av gravide, men behandlingen bør være så kort som mulig, understreker de.

De andre smertestillende midlene som ble undersøkt i studien hadde ikke samme effekt. Men disse har andre bivirkninger, og derfor er paracetamol fremdeles førstevalg som smertestillende eller febernedsettende behandling hos gravide, forklarer Steinar Madsen i Legemiddelverket:

- Disse har andre og alvorlige bivirkninger som fostermisdannelser, blødningsfare, påvirkning av fosterhjertet og nyresvikt hos fosteret, sier han til ABC Nyheter.

Les også: – Litt for mye Paracet kan være skadelig over tid

Legemiddelverkets råd til gravide:

  • Paracetamol er fremdeles førstevalg som smertestillende eller febernedsettende behandling hos gravide
  • Behandlingen bør være så kort som mulig
  • Gravide med behov for smertestillende og/eller febernedsettende behandling over en uke bør rådføre seg med lege

Les hele den danske studien her (pdf).

Les også: Vil skjule hodepinetabletter i butikken

Les også: Vi kjøper mindre smertestillende

Mer om helse i ABC Nyheter.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært