Meny

– Forbereder løslatelse av Aung San Suu Kyi

Husarresten til fredsprisvinner Aung San Suu Kyi i Burma utløpet lørdag, men mange frykter at militærjuntaen vil finne et nytt påskudd til å holde henne innesperret. Foto. Reuters/Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Militærjuntaen i Burma forbereder løslatelse av fredsprisvinner Aung San Suu Kyi, opplyser anonyme tjenestemenn i landet.

– Vi har ikke mottatt instruksjoner fra våre overordnede om å løslate henne ennå, men vi forbereder sikkerhetsplanene for 13. november, sier en regjeringskilde.

Aung San Suu Kyi ledet opposisjonen til overlegen seier under valget i 1990. De militære annullerte resultatet og Suu Kyi har siden sittet mer eller mindre sammenhengende i husarrest.

Husarresten utløp i august i fjor, men ble forlenget da en amerikaner svømte over en innsjø og kom uanmeldt på besøk hos fredsprisvinneren.

Militærjuntaen hevdet at hun brøt vilkårene ved å tilby ham overnatting, og de forlenget deretter husarresten med 18 nye måneder.

Lørdag utløper husarresten, men observatører frykter at militærjuntaen vil finne et nytt påskudd til å forlenge straffen.

Suu Kyis parti, Den nasjonale demokratiligaen (NLD) har ikke mottatt informasjon om en eventuell løslatelse av henne, noe de heller ikke regner med å gjøre.

– De har aldri fortalt oss noe på forhånd tidligere, sier partiets talsmann Nyan Win.

NLD boikottet helgens valg i Burma, der militærjuntaens parti hevder å ha vunnet 80 prosent av stemmene.

Hvert fjerde sete i nasjonalforsamlingen var reservert de militære på forhånd og vestlige observatører kaller valget i landet en farse. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært