Meny

Vil orientere norske myndigheter om SDU

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs ambassade vil gi norske myndigheter en grundig orientering om sikkerhetsprogrammet SDU ved ambassaden.
Fakta om ambassadesaken:

* Den amerikanske ambassaden skal i nesten ti år ha drevet overvåking og registrering av personer i Norge. Ifølge TV 2 har mellom 15 og 20 personer, mange med bakgrunn fra norsk politi og forsvar, arbeidet døgnet rundt med overvåkingen.

* USA bekrefter overvåkingen, men sier den ikke retter seg mot nordmenn eller Norge og at det ikke er snakk om etterretning.

* Hensikten med den såkalte Surveillance Detection Unit (SDU) var kun å holde ambassaden med oppsikt, ifølge amerikanske myndigheter.

* Den innsamlede informasjonen skal ha blitt rapportert inn til Security Incident Management Analysis System (SIMAS), et webbasert, globalt system, utviklet av USAs utenriksdepartementet og driftet av Bureau of Diplomatic Security.

* Enhver person eller kjøretøyer som anses som mistenkelig skal så langt som mulig identifiseres og registreres i systemet.

* Ifølge USA har norske myndigheter vært informert om virksomheten, men verken UD eller Justisdepartementet vil bekrefte at de kjente aktivitetene.

(Kilde: TV 2, NTB)

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) hadde tirsdag et møte med USAs ambassadør Barry White. Temaet var egentlig programmet for Støres forestående besøk i USA, men overvåkingen ble også et tema.

De to er enige om at det er behov for sikre at norske myndigheter blir grundig informert av relevante amerikanske myndigheter.

– Amerikanerne har tilbudt en slik orientering, og vi ser nå sammen på hvordan dette best kan gjøres, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i UD til NTB.

Svart arbeid

Hun innrømmer at det fremdeles finnes ubesvarte spørsmål, men legger vekt på at ambassadøren understreket at hvis det kommer fram informasjon som kan tyde på at programmet er i strid med norsk lov, så ønsker amerikanerne i samarbeid med norske myndigheter å sikre at programmet er i full overensstemmelse med norske lover og regler.

Politiet bekreftet tirsdag at mistanken om svart arbeid skal med i etterforskningen av overvåkingssaken.

Det er politiet i Østfold som har ansvaret for blant annet å bringe klarhet i hvilke arbeidsoppgaver SDU-enheten utførte i Norge, og om det er knyttet straffbare forhold til denne virksomheten.

Klarhet i oppgaver

Politiet i Østfold, som har ansvaret for etterforskningen i saken, opplyser tirsdag at de fortsetter etterforskningen med full styrke.

– Etterforskningen dreier seg blant annet om å bringe klarhet i hvilke arbeidsoppgaver den omtalte SDU-enheten har utført i Norge – og om det er knyttet straffbare forhold til denne virksomheten. Eventuelle skatteunndragelser vil også være del av politiets etterforskning i saken. Når det gjelder denne siden av saken er vi i dialog med Skatt Øst, sier kommunikasjonsrådgiver Øystein Stavdal Paulsen i Østfold-politiet.

Vil ha identitet

Politiet opplyser at de får «velvillig bistand» fra UD, og at de er i dialog med den amerikanske ambassaden.

Ifølge aftenposten.no sendte ambassaden allerede i mai i år et brev til UD med navn på rundt 100 ansatte ved ambassaden, inkludert nordmenn i SDU-enheten. Brevet var et svar på en forespørsel fra norske myndigheter om arbeidsgiveravgift for ansatte.

Norsk politi er interessert i identiteten til de norske SDU-ansatte.

Ambassadens pressetalsmann, Timothy Moore, sier at norske myndigheter vil få den informasjonen de ber om.

Storberget venter på svar

Justisminister Knut Storberget (Ap) har ennå ikke fått svar på sine spørsmål is i saken. Derfor er det fortsatt usikkert når han vil orientere Stortinget.

Justisministeren har krevd svar fra Politidirektoratet og Politiets sikkerhetstjeneste PST i forrige uke om hva de visste om saken.

Storberget har selv bedt om å få komme til Stortinget for å gi en orientering.


(©NTB)

Populært