Meny

Utvikler HIV-test til mobilen

Smartphone kan bli enda smartere når forskere forsøker å utvikle en hjemme-test for HIV via mobiltelefon. (Foto: Colourbox)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om noen år kan det være mulig å ta en HIV-test ved hjelp av sin egen telefon.

Forskningsprosjektet «eSTI2» er i ferd med å utvikle et system for testing av HIV og andre seksuelt overførbare sykdommer på mobiltelefonen, melder CNN.

Tester spytt, urin og blod

Tariq Sadiq ved St George`s University i London er nylig tidelt 38 millioner kroner for å utvikle en chip som kan teste spytt, urin og blod. Chipen skal kunne koples til mobiltelefonen der kroppsvæskene skal kunne analyseres.

Slik skal en applikasjon til en smartphone kunne fortelle en person om han eller hun har fått en seksuelt overførbar sykdom som for eksempel HIV eller syfilis i løpet av fem til femten minutter, forteller Sadiq.

Slipper sykehus-angst

- Diagnoseringen kommer til menneskene i stedet for at de skal måtte gå til klinikkene, sier han.

Sadiq håper at dette skal få flere folk til å teste seg for seksuelt overførbare sykdommer, og at det skal være en løsning på problemet med at folk ikke tester seg fordi de føler skam ved å henvende seg til en klinikk.

Skynder seg langsomt

Om alt går etter planen kan disse chip-kortene være på markedet i løpet av sju til ti år.

Mye står enda igjen. Før produktet kan komme på markedet må konsekvensene av denne type testing vurderes av medisinsk personale, forskere og teknologer. Sadiq er også opptatt av at testen skal kunne gi et helt nøyaktig resultat før produktet når publikum.

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Populært