Meny

Manglet sikkerhetsrutiner og gjorde alvorlige feil

Manglet sikkerhetsrutiner og gjorde alvorlige feil

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle tre selskapene involvert i eksplosjonen på oljeriggen Deepwater Horizon i april, gjorde feil, mener kommisjonen som gransker ulykken.

Fakta om Deepwater Horizon-ulykken:

* 20. april fant det sted en eksplosjon på oljeriggen Deepwater Horizon i Mexicogolfen. Elleve arbeidere omkom i brannen som fulgte.

* 25. april gikk oljebrønnens sikkerhetsventil i stykker. BP påtok seg ansvaret for ulykken.

* Amerikanske myndigheter anslår at mellom 35.000 og 60.000 fat olje har lekket ut i havet fra den ødelagte oljebrønnen hver dag.

* BP har klart å plassere en ny oppsamlingshette over den ødelagt brønnen og håper utslippet være stanset om kort tid.

* BP har også satt inn tre skip i oppsamlingen av oljen.* Over 190 kilometer av USAs kystlinje mot Mexicogolfen har blitt forurenset av olje

* I mai mislyktes flere forsøk på å tette lekkasjen.

* Etter nye tetningsforsøk i juli ble lekkasjen i begynnelsen av august tettet. BP fikk tillatelse til å tette borehullet permanent med sement.

* Det råder uenighet om hvor mye olje som lekket ut og hvor mye som fortsatt er igjen i havet.

(Kilde: TT) (©NTB)

White House oil spill commission består av syv medlemmer som president Barack Obama nedsatte for å granske den omfattende oljekatastrofen.

Alle de tre selskapene BP, Transocean og Halliburton får hard medfart av kommisjonen. De mener selskapene tok mange dårlige avgjørelser i forkant av ulykken, og ikke prioriterte sikkerhet høyt nok ved å ta snarveier for å gjøre ferdig arbeidet med Macondo-brønnen:

- Det virker for meg som det har vært hastverk med å få ferdig arbeidet med brønnen, og man må spørre hvor denne energien kom fra, som gjorde at folk ikke kunne vente, sier William Reilly i kommisjonen under mandagens møte.

Han refser også sikkerheten på oljeriggen.

- Det var ikke gode sikkerhetsrutiner på den oljeriggen, sa Reilly, ifølge BBC.

Gikk imot kommisjonen

To av kommisjonens medlemmer, William Reilly til venstre og Bob Graham til høyre, under tirsdagen møte. Foto: Scanpix To av kommisjonens medlemmer, William Reilly til venstre og Bob Graham til høyre, under tirsdagen møte. Foto: Scanpix

Under tirsdagens møte forklarte flere vitner og etterforskere at BP kunne tatt seg mer tid til anskaffelse av nødvendig sikkerhetsutstyr.

Fred Bartlit, sjefsetterforsker til kommisjonen, gikk derimot imot flere av påstandene til medlemmene i kommisjonen, som mener at BP valgte penger fremfor sikkerhet.

– Hittil har vi ikke sett ett eneste tilfelle hvor en person foretok en bevisst avgjørelse hvor penger telte mer enn sikkerhet, sa Bartlit.

Dårlig arbeidskultur

I et intervju med CNNs Anderson Cooper i juni, beskriver fem av de overlevende på Deepwater Horizon om en oppsiktvekkende bedriftskultur, der ignorering av sikkerhetsvarsler var en del av hverdagen.

På morgenen samme dag som oljeriggen eksploderte ville BP at riggarbeiderne skulle erstatte boreslammet i rørene med sjøvann, for å fremskynde boringen. Boreslam, eller "mud", er en tykk væske bestående av vann, leire og ulike kjemikalier, og brukes til å holde trykket i brønnen nede.

11 omkom

Boringen var på ulykkestidspunktet fem uker forsinket, og det var stort press på arbeiderne.

- Arbeidet kostet 750 000 dollar om dagen, og BP var 26 millioner over budsjettet, sa en av arbeiderne til CNN.

11 mennesker omkom i eksplosjonen på Deepwater Horizon den 20.april. Lekkasjen fra oljebrønnen er et av tidenes største.

Det tok flere måneder å stopped et enorme oljeutslippet som skadet fisk og natur i Mexicogolfen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært