Kina hyller militærjuntaens seier i Burma

En kvinne teller opp stemmer etter søndagens valg i Burma. (Foto: Scanpix)
En kvinne teller opp stemmer etter søndagens valg i Burma. (Foto: Scanpix)

Kina hyller militærjuntaens seier i det omstridte valget i nabolandet Burma som «fredelig og vellykket».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er et viktig skritt for Burma i gjennomføringen av omstillingsplanene for en valgt regjering, og som sådan er det velkomment, sa en talsmann for kinesiske utenriksmyndigheter tirsdag.

Valget ble gjennomført «på stødig og greit vis», la han til. Hyllesten er et signal om styrkede bånd mellom energisultne Kina og dets ressursrike naboland, skriver Reuters.

Også Russland hilser valgresultatet velkommen.

– Vi anser valget som et skritt framover i demokratiseringen av Burma, i samsvar med de politiske reformene til landets ledere, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.

Les også: De militære vant som ventet i Burma

Militærjuntaens parti USDP hevdet tirsdag at det hadde vunnet valget på ny nasjonalforsamling.

– Vi har vunnet rundt 80 prosent av plassene og er glade for det, sier en av partiets ledere.

Les også:Opptøyer tvinger 10.000 på flukt

USDP ble dannet av militærjuntaens sterke mann, Than Shwe, sammen med en rekke andre militære som hengte av seg uniformen i anledning valget.

Dømt nord og ned

Søndagens valg, som var det første på 20 år, ble dømt nord og ned av opposisjonen, vestlige land og menneskerettighetsorganisasjoner.

Ifølge en av opposisjonens ledere, Khin Maung Swe fra partiet Nasjonal demokratisk kraft, tok hans parti ledelsen tidlig i opptellingen.

– Men så kom USDP med såkalte forhåndsstemmer, og det snudde opp ned på resultatet, sier han.

Les også:Fordømmer valget i Burma

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi og hennes nasjonale demokratiliga, som ble frarøvet seieren i 1990, boikottet valget og kalte det en farse.

Hvert fjerde sete i nasjonalforsamlingen var tildelt de militære alt før velgerne gikk til urnene, og kandidatene som hadde militærjuntaens velsignelse, fikk store fordeler i valgkampen.

Harde sammenstøt

Harde sammenstøt mellom regjeringsstyrker og opprørere har drevet 20.000 mennesker over grensa fra Burma til Thailand det siste døgnet.

Blant annet har det vært kamper i byen Myawaddy i Karen-staten, der karenfolkets nasjonale frigjøringshær (KNLA) har kjempet for uavhengighet i 60 år. Mandag skal flere mennesker ha blitt drept, og enkelte øyenvitner hevder å ha sett over 30 døde soldater og opprørere i byen.

Les også: Valgutfallet i Burma gitt på forhånd

Tirsdag dro imidlertid de fleste av flyktningene tilbake til Burma, etter at opprørsmilitsen trakk seg tilbake til jungelen. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden