Da hysteriske kvinner fikk vibratoren

Maggie Gyllenhaal spiller hovedrollen i «Hysteria». Her er hun i den romantiske komedien «Secretary» fra 2002. (Foto: Filmweb)
Maggie Gyllenhaal spiller hovedrollen i «Hysteria». Her er hun i den romantiske komedien «Secretary» fra 2002. (Foto: Filmweb)

Maggie Gyllenhaal har hovedrollen i en ny film om vibratorens historie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hysteria» heter den romantiske komedien som skal fortelle om hvordan vibratoren ble oppfunnet i Victoria-tidens England, melder The Guardian.

I rollene finner vi blant andre Maggie Gyllenhaal, Gemma Jones og Rupert Everett. Nå er filminnspillingen, som skal foregå i London, rett rundt hjørnet.

Behandlet nevrotiske kvinner

I filmen blir det fortalt om da legen Joseph Mortimer Granville, spilt av Hugh Dancy, oppfant den elektriske vibratoren på 1880-tallet. I begynnelsen ble sex-hjelpemiddelet betraktet som et medisinsk instrument for behandling av hysteriske og nevrotiske kvinner. Oppfinnelsen ble senere patentert av det amerikanske selskapet Hamilton Beach i 1902.

- Det er humoristiske elementer i filmen, men til syvende og sist er det en film om kvinners frigjøring, forteller skuespiller Jonathan Pryce, som spiller en lege og Gyllenhaals far i filmen, til The Guardian.

Tidlig ute

Sammen med symaskinen, vifta, tevarmeren og toastjernet skal den elektriske vibratoren ha vært en av de første masseproduserte elekriske artiklene i verdenshistorien. Vibratoren ble til og med tilgjengelig før den elektriske støvsugeren og strykejernet.

«Hysteria» er skrevet av manusforfatterne Jonah Lisa Dyer og Stephen Dyer.

- Da jeg hørte om hvordan vibratoren ble oppfunnet følte jeg at, om jeg aldri i mitt liv lagde en ny film, så var dette en historie som jeg måtte fortelle. Det er en kjærlighetshistorie også. Det kunne ha vært en 15-minutters sketsj, men vi har laget en mye større fortelling ut av det, og vibratoren er det som forener de elskende, sier regissør Tanya Wexler.

Frarådet å behandle seg selv

Hysteri har helt siden antikkens Hellas vært betraktet som en kvinnelig lidelse som kunne bli behandlet ved hjelp av stimulering av kvinnenes kjønnsorganer.

Ofte ble behandlingen utført av en lege, jordmor eller den hysteriske kvinnens mann. Kvinner ble frarådet å behandle seg selv.

Det som kan være et av verdens eldste dildo-funn, ble gjort i sommer ved bredden av den svenske Göta kanal. Der ble det i juli funnet en mellom 6000 og 8000 år gammel fallos-liknende gjenstand. Det er fortsatt knyttet usikkerhet til hva slags funksjon gjenstanden hadde.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden