Meny

Malmö-siktet fikk ikke avtjene verneplikt

Den 38 år gamle mannen ankommer retten i Malmö 9. november. Politiet er ganske sikre på at det er han som står bak skyteepisodene i byen den siste tiden. AFP Photo/Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

38-åringen som nå er siktet for ett drap og fem drapsforsøk i Malmö, ble nektet å avtjene verneplikten. Likevel fikk han våpenlisens.

Mannen skal ha blitt nektet å avtjene verneplikten av medisinske eller psykososiale årsaker. Likevel fikk han våpenlisens som medlem i skyteklubben i Malmö, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

Han skal ha hatt to håndvåpen, en Glock 9mm og en 22-kaliber pistol.

I skyteklubben profilerte han seg som en dyktig skytter.

– Han ble nok oppfattet som en einstøing som var veldig reservert og tilbakeholden. Men han har aldri truet noen eller opptrådt aggressivt, sier talsmann Mike Winnerstig for Det svenske pistolskytterforbundet.

For å få våpenlisens som konkurranseskytter kreves det at man har god vandel og er lovlydig. Noen medisinsk vurdering foretas ikke, men lisensen kan tilbakekalles av medisinske hensyn. Det kan være alt fra dårlig syn til psykisk lidelse.

Dersom en lege mener at en pasient ikke bør ha våpen, har han eller hun plikt til å melde det til politiet, men det skjer ikke alltid.

– Vi synes at legene burde melde fra oftere, sier Ingemar Lifh ved våpengruppen hos politiet i Stockholm til TT.

Styrket mistanke

Svensk politi sier at mistanken mot mannen nå er styrket. Men de mener det kan være flere som står bak de mange skyteepisodene i byen.

Tirsdag ble mannen varetektsfengslet for to uker. Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører, og statsadvokat Solveig Wollstad var svært knapp med informasjon på pressekonferansen etterpå.

– Retten har bestemt at det er referatforbud, og derfor kan jeg ikke komme inn på detaljer fra fengslingsmøtet, forklarte hun.

– Av frykt for bevisforspillelse kan jeg heller ikke kommentere selve etterforskningsarbeidet. Vi kan ikke risikere at etterforskningen ødelegges, det er mange som skal avhøres og derfor viktig at detaljer ikke kommer ut, la hun til.

Men Wollestad kunne bekrefte at mistanken mot mannen er styrket.

Flere gjerningsmenn?

På spørsmål om det kan være flere gjerningsmenn, svarte etterforskningsleder Börje Sjöholm slik:

– Det er lite trolig at 38-åringen står bak alle skyteepisodene i Malmö, men vi kommenterer ikke den pågående etterforskningen. Jeg kan si at vi jobber svært bredt og har ikke sluppet noen spor.

– Så lenge mannen nekter for at han har gjort noe, er det vanskelig å si noe om motivet, sa Sjöholm, som kritiserer mediene for å offentliggjøre bilder av mannen.

– Det kan gjøre våre fotokonfrontasjoner helt meningsløse, understreker han.

Bevisforspillelse

Malmö tingsrett mener det er fare for at mannen kan unndra bevis og ha derfor påtalemyndigheten medhold i kravet om varetektsfengsling i 14 dager.

Retten bestemte også at 38-åringen skal gjennomgå psykiatrisk undersøkelse.

38-åringen er siktet for å ha skutt og drept en 20 år gammel svensk kvinne i Malmö i oktober i fjor og for fem drapsforsøk på personer med innvandrerbakgrunn i perioden oktober 2009 til august 2010.

Mannen er født i Växsjö i Sverige, men har finlandssvensk bakgrunn.Ifølge avisen Sydsvenskan ble mannen pågrepet etter en lang og svært omfattende politispaning.


(©NTB)

Populært