Sjokolade kan bli luksusvare

Sjokolade kan bli både dyrt og eksklusivt dersom produksjonen av kakaobønner avtar slik enkelte eksperter mener. Foto: Colourbox.com
Sjokolade kan bli både dyrt og eksklusivt dersom produksjonen av kakaobønner avtar slik enkelte eksperter mener. Foto: Colourbox.com

Om 20 år kan sjokolade bli så dyrt at kun de rikeste av oss vil ha råd til å kjøpe det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle som elsker sjokolade må belage seg på at det kan bli en særdeles kostbar vane i fremtiden, melder The Independent.

Les også: Sjokolade kan gi depresjon

Produksjonen avtar

Årsaken er at produksjonen av kakaobønner vil avta. Det vil ifølge avisen ikke være populært nok å dyrke kakaobønner i fremtiden i samme grad som i dag.

Utviklingen som ekspertene allerede ser konturer av vil kunne gjøre produkter som inneholder sjokoladebønner til en svært eksklusiv vare. Prisene vil skyte i været, og vil på grunn av dette vil varen kunne bli forbeholdt de aller rikeste i samfunnet.

Les også: - Sjokolade bra for hjertet

På nivå med russisk kaviar

- Om 20 år kan sjokolade være like eksklusivt som russisk kaviar. Det vil bli så sjeldent og dyrt at vanlige folk ikke vil ha råd til å kjøpe det i hverdagen, sier John Mason, direktør og grunnlegger av Nature Conservation Research Council i Ghana til The Independent.

Bøndene som i dag produserer kakaobønner vil med stor sannsynlighet ønske å gå over til annen produksjon. Ikke bare på grunn av lønnsomheten, men også fordi mark og pest gjør det svært vanskelig for bøndene å satse på å dyrke kakaobønner.

Paradoksalt nok er etterspørselen etter sjokolade større enn noen gang.

– Sjokoladeforbruket stiger mer enn kakaoproduksjonen gjør, og det er ikke holdbart, sier formann for Cocoa Research Association, Tony Lass, ifølge NRK.

Les også: Denne bilen går på sjokolade

Vi gjøre en innsats

Flere store kakaoprodusenter ønsker riktig nok å gjøre en innsats for at spådommen ikke skal gå i oppfyllelse. Flere av de større produsentene er i gang med forberedelser til å styrke produksjonen av kakaobønner på flere nivåer slik at sjokolade vil kunne forbli en tilgjengelig vare for folk flest også i fremtiden.

Les også: - Sjokolade mot stress

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden