Meny

Sjokolade kan bli luksusvare

Sjokolade kan bli både dyrt og eksklusivt dersom produksjonen av kakaobønner avtar slik enkelte eksperter mener. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om 20 år kan sjokolade bli så dyrt at kun de rikeste av oss vil ha råd til å kjøpe det.

Alle som elsker sjokolade må belage seg på at det kan bli en særdeles kostbar vane i fremtiden, melder The Independent.

Les også: Sjokolade kan gi depresjon

Produksjonen avtar

Årsaken er at produksjonen av kakaobønner vil avta. Det vil ifølge avisen ikke være populært nok å dyrke kakaobønner i fremtiden i samme grad som i dag.

Utviklingen som ekspertene allerede ser konturer av vil kunne gjøre produkter som inneholder sjokoladebønner til en svært eksklusiv vare. Prisene vil skyte i været, og vil på grunn av dette vil varen kunne bli forbeholdt de aller rikeste i samfunnet.

Les også: - Sjokolade bra for hjertet

På nivå med russisk kaviar

- Om 20 år kan sjokolade være like eksklusivt som russisk kaviar. Det vil bli så sjeldent og dyrt at vanlige folk ikke vil ha råd til å kjøpe det i hverdagen, sier John Mason, direktør og grunnlegger av Nature Conservation Research Council i Ghana til The Independent.

Bøndene som i dag produserer kakaobønner vil med stor sannsynlighet ønske å gå over til annen produksjon. Ikke bare på grunn av lønnsomheten, men også fordi mark og pest gjør det svært vanskelig for bøndene å satse på å dyrke kakaobønner.

Paradoksalt nok er etterspørselen etter sjokolade større enn noen gang.

– Sjokoladeforbruket stiger mer enn kakaoproduksjonen gjør, og det er ikke holdbart, sier formann for Cocoa Research Association, Tony Lass, ifølge NRK.

Les også: Denne bilen går på sjokolade

Vi gjøre en innsats

Flere store kakaoprodusenter ønsker riktig nok å gjøre en innsats for at spådommen ikke skal gå i oppfyllelse. Flere av de større produsentene er i gang med forberedelser til å styrke produksjonen av kakaobønner på flere nivåer slik at sjokolade vil kunne forbli en tilgjengelig vare for folk flest også i fremtiden.

Les også: - Sjokolade mot stress

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært