Anken fra Sture Bergwall (tidligere Thomas Quick) avvist:

«Fortsatt fare for tilbakefall»

Sture Bergwall regnes fortsatt som farlig og får heller ingen uavhengig psykiatrisk granskning. - En feig dom, sier Bergwall om dagens beslutning. Foto: Truls Steinung/ ABC Nyheter
Sture Bergwall regnes fortsatt som farlig og får heller ingen uavhengig psykiatrisk granskning. - En feig dom, sier Bergwall om dagens beslutning. Foto: Truls Steinung/ ABC Nyheter

En ny anke forberedes etter at Sture Bergwalls ønske om ny psykiatrisk vurdering ble avvist: «Fortsatt fare for tilbakefall til alvorlig kriminalitet».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): 60-åringen Sture Bergwall (dømt for åtte drap under navnet Thomas Quick) slipper ikke ut av psykiatrisk institusjon i år. Han får heller ingen ny psykiatrisk vurdering av spesialister utenfro Säter sykehus hvor han har vært innesperret i snart 20 år.

- Vi er ikke overrasket over utfallet, men skuffet over at Kammarretten ikke har prøvd det medisinske grunnlaget i saken, sier Bergwalls advokat, Thomas Olsson, til ABC Nyheter.

- En feig beslutning, sier Sture Bergwall selv i en twitter-melding.

Anker videre

Advokaten hans sier at de nå vil anke saken videre. I det svenske rettsssystemet er det da regjeringsdomstolen - øverste rettsinstans innenfor forvaltningensdomstolene - som skal prøve saken.

Les også: Skapte rettshistorie

Les også: Frikjent for ett av åtte drap

Bergwall er frikjent for et av de åtte drapene og kan allerede i høst også bli frikjent for drapet på den norske 9-åringen Therese Johannsessen. Men de alvorlige dommene som han fortsatt er idømt, gjør at domstolen aksepterer de medisinske vurderingene av ham som fortsatt farlig.

- Som sagt er vi ikke overrasket over ut

- Vi vil anke saken videre, sier Sture Bergwalls advokat, Thomas Olsson. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter- Vi vil anke saken videre, sier Sture Bergwalls advokat, Thomas Olsson. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter

fallet, men måten dommen er skrevet på finner vi oppsiktsvekkende. Den er skrevet som om det medisinske grunnlaget er troverdig - selv om vi har påvist feil i dette. Jeg føler uro over dette og mener domstolen ikke har tatt hensyn til Sture Bergwalls rettssikkerhet, sier Olsson.

- Det viser at dette er et lukket system. Domstolene prøver ikke det medisinske grunnlaget og legene kan derfor føle seg sikker på å ikke bli etterprøvd. Det finner jeg ubehagelig.

Les også: - Jeg har jo tilstått 30 drap

Parallellt med at Bergwall og hans advokat prøver å endre de medisinske vurderingene av hans psykiske tilstand, etterprøves også drapsdommene hans.

- Lukket system

På spørsmål om det ikke hadde vært fornuftig å avvente avklaring av det juridiske før en angrep de medisinske ekspertene, sier Olsson:

- Man kan diskutere om det hadde vært mer fornuftig å vente. Men vi var ikke klar over hvor lukket systemet var når medisinske vurderinger ikke kan prøves.

- Jeg tror Sture Bergwall vil være utenfor sin psykiatriske institusjon i slutten av neste år. For Kammarrettens dom, den tror jeg ikke er noe en vil være stolt over i fremtiden, sier Bergwalls advokat.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden