Lanserer skrapelodd mot cannabisdyrking

Myndighetene i Nederland lanserer skrapelodd i kampen mot ulovlig dyrking av cannabis. Foto: Colourbox.com
Myndighetene i Nederland lanserer skrapelodd i kampen mot ulovlig dyrking av cannabis. Foto: Colourbox.com

Pilotprosjekt i Nederland håper innbyggerne vil angi lovbrytere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et nobelt forsøk på å få bukt med ulovlig dyrking av cannabis, lanserte nederlandske myndigheter mandag denne uken et nytt våpen mot ulovlig dyrking av cannabisplanter, melder World News.

Skrapelodd

I alt 30.000 innbyggere i byene Haag og Rotterdam har fått utdelt spesiallagde grønne kort, som kan minne om skrapelodd. Kortene fremkaller en odør av cannabis dersom man skraper mot kortet med en mynt eller annen hard gjenstand.

- Innbyggerne må være klar over farene de møter som følge av disse plantasjene. Og dersom de får mistanke om at noen i nabolaget dyrker den ulovlige planten, håper vi at de vil kjenne igjen lukten på kortene og rapportere dem inn til myndighetene, sier Arnie Loos, en regjeringsoppnevnt talsmann for arbeidsgruppen som er satt ned for å få kontroll over den utbredte dyrkingen av cannabis i landet, skriver flere aviser i Rotterdam-regionen.

Les også: Vil gi små barer dispensasjon

Ble avkriminalisert i 1976

Selv om det teknisk sett fortsatt er ulovlig, avkriminaliserte Nederland allerede i 1976 forbruk og besittelse av cannabis så lenge vekten er på mindre enn fem gram. De kalte det for «toleransepolitikk».

Landets innbyggere har også anledning til å dyrke cannabis til eget bruk, men ikke mer enn fem planter per husholdning.

Det myndighetene ønsker å oppnå med kampanjen er å forhindre at kriminelle organisasjoner skal få enda mer kontroll på det svarte markedet som angivelig omsetter for rundt to milliarder euro (16 mrd kroner) hvert eneste år.

Oppfordrer til angiveri

De grønne kortene, som er 20 x 10 cm, står det skrevet «Bidra i kampen mot cannabisplantasjer», og kortene er utstyrt med to felt som kan skrapes og som fremkaller den spesielle odøren. Dessuten finner kortinnehaveren er et eget telefonnummer som går direkte til en spesialavdeling hos politiet som skal jobbe spesifikt med dette.

Utdelingen av kortene i de to vestnederlandske byene er et prøveprosjekt, som etter en evaluering vurderes for utvidelse til hele landet.

- Dersom folk følger opp og faktisk ringer nnummeret som står oppført på kortet, så kommer vi til å gjøre dette til en nasjonal operasjon, sier Loos.

Myndighetene i Nederland mener at det finnes 40.000 ulovlige cannabisplantasjer i landet, gjemt bort på loft, i kjellere, garasjer eller i lagerbygninger. Rundt 6.000 plantasjer avsløres hvert år.

Er også en brannrisiko

Det er ikke utelukkende på grunn av bieffektene ved å innta det narkotiske stoffet som får myndighetene til å reagere. Renee de Bruin, talskvinne for den statlige gass- og elektrisitetsdistributøren i Nederland, Stedin, sier at de ulovlige plantasjene er en risiko for sikkerheten.

- Plantasjene utgjør en brannrisiko fordi at de som dyrker disse plantene ofte driver med ulovlig tapping av vann og strøm i uegnede lokaler. Dette kan føre til kortslutning, og utgjør dermed også en stor brannrisiko.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden