- Hackere kan ta kontroll over pacemakere

Røntgenbilde som viser en implantert pacemaker. Forskere etterlyser nå bedre sikkerhet rundt medisinske implantater. (Foto: Wikimedia Commons / Lucien Monfils)
Røntgenbilde som viser en implantert pacemaker. Forskere etterlyser nå bedre sikkerhet rundt medisinske implantater. (Foto: Wikimedia Commons / Lucien Monfils)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Medisinske implantater kan hackes på samme måte som datamaskinen din, advarer eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

En pacemaker brukes når hjertet slår for langsomt, eller hvis det stopper. Den sender små strømstøt til hjertet og får det til å slå. Den overvåker hjertet hele tiden og trer bare i funksjon når det er nødvendig.

En implanterbar defibrillator overvåker konstant hjerterytmen. Hvis den oppdager at rytmen er for langsom, kan den stimulere hjertet på samme måte som en pacemaker kan. Hvis den oppdager ventrikkeltakykardi eller ventrikkelflimmer, sender den ut lav- eller høy-energi sjokk som re-setter hjertet til normal rytme.

Kilde: NHI.no

Årlig opereres én million pacemakere inn for å diktere rytmen for defekte menneskehjerter. Andre igjen får defibrillator eller et implantat mot Parkinsons sykdom operert inn.

Denne teknologien redder menneskeliv, men de små maskinene gjør samtidig bærerne sårbare.

Flere slike implanterte medisinske maskiner (IMCer) har trådløs kommunikasjon, noe som betyr at andre også kan plukke opp signalene deres.

Dette betyr at de kan hackes på samme måte som en vanlig datamaskin, og nylig publiserte to amerikanske forskere et opprop der de oppfordret til å ta tak i problemet før det går galt, melder Forskning.no.

Bak advarselen som ble publisert i tidsskriftet New England Medical Journal, står dataingeniøren Tadayoshi Kohno og kardiologen William H. Maisel fra henholdsvis Department of Computer Science and Engineering i Seattle og Medical Device Safety Institute i Boston.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les hele artikkelen i New England Medical Journal her.

Etterlyser internasjonale retningslinjer

De to sammenligner sikkerheten rundt medisinske implantater i dag med sikkerheten rundt legemidler før 1982. Det året døde syv mennesker etter å ha tatt det smertestillende legemiddelet Tylenol som forsettelig var forgiftet med cyanid.

Tragedien førte til en opprusting av sikkerheten rundt medisinproduksjon og nå frykter Kohno og Maisel at en lignende episode må til før implantatsikkerhet blir tatt på alvor.

Per i dag er det opp til den enkelte produsenten å sikre implantater mot hackerangrep, noe som betyr at noen er godt beskyttet, mens andre ikke er det. De to forskerne etterlyser derfor internasjonale retningslinjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Hodetelefoner forstyrrer hjerteapparater

Ga «brukeren» 137 volts støt

Kohno og Maisel har selv vært med å vise at det er fullt mulig å hacke slike implantater. I 2008 var de del av et forskerteam som klarte å hacke en kombinert pacemaker og defibrillator. De kunne blant annet hente ut pasientdata, skru apparatet av og på, samt gi den fiktive brukeren et 137 volts støt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt er det imidlertid ikke rapportert om hacking av medisinske implantater utenfor laboratoriet.

Professor i bioetikk ved University of Manchester, lege og tidligere medlem av Etisk Råd i Danmark, Søren Holm, er enig i at risikoen bør tas alvorlig. Han mener det er relativt ukomplisert å sikre implantatene, men at ingen har ønsket å ta initiativet:

– Særlig de amerikanske myndighetene burde vise en interesse for dette her. Hvis The Food and Drug Administration (FDA) laget retningslinjer, så ville alle andre uten tvil følge dem, sier han ifølge Forskning.no.

Holm understreker imidlertid at risikoen for at en pacemakereier kan bli snikmyrdet av en hacker, fortsatt bare er teoretisk, og at hvis man var ute etter å drepe noen så ville det finnes mange enklere måter å gjøre det på.

Les mer om helse i ABC Nyheter.