Meny

Jakter på Nokas-pirater

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filmen om Nokas- ranet i Stavanger ligger allerede ute på nettet, melder Dagens Næringsliv.

Kun ti-tolv personer skal ha fått tilgang til filmen, som bærer tittelen «Nokas», før den hadde premiere på kino i forrige måned. Kort tid etter har det dukket opp piratkopier av filmen på nettet.

Se klipp fra filmen her

Gode kinotall

Filmen om Nokas-ranet er en av de mest sette filmene på kino i år med 233.000 besøkende på kino. Det er gode tall, men ingen trøst for produsent Jan Aksel Angeltvedt i Alligator Film.

- Selv om vi har kjempemedvind på kino, kan det være snakk om nedlasting av flere titusenner kopier, og da er det så mye at det rammer oss økonomisk, sier han til DN.

Les også: Datatilsynet stopper jakt på nettpirater

- Avhengig av inntektene

- Vi er et lite produksjonsselskap, og er helt avhengige av inntektene for å kunne reinvestere i nytt filmarbeid.

Kun to uker etter kinopremieren dukket de første piratkopiene opp hos det svenske fildelingsnettstedet The Pirate Bay. Alligator er sikker på at piratversjonen stammer fra en intern digital kopi fordi den inneholder noen små detaljer som skiller seg fra kinoversjonen. Denne utgaven av filen som inneholder filmen ble laget i september, før filmen hadde premiere på kino.

Les også: Jakter på «Max Manus»-pirat

Filmdistributøren Sandrew Metronome har anmeldt lekkasjen og Kripos vurderer å ta opp jakten på piratene.

Utro tjener?

Mye tyder på at det i dette tilfellet dreier seg om en utro tjener. Det er antydet at piratkopien stammer fra det lukkede nordiske fildelingsnettverket Norbits, som skal ha videreformidlet filmfilen til the Pirate Bay. Dette knytter piraten til produksjonsselskapet.

I fjor skjedde det samme med den norske storfilmen «Max Manus». Nettverket der den ulovlige kopien ble lastet opp ble stengt som følge av at Høyesterett ga produsentene medhold i kravet om å få vite hvem som administerte nettverket, skriver Dagen Næringsliv.

Les også: «Max Manus» tatt av nettpirater

Populært