Meny

Opptøyer tvinger 10.000 på flukt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget i Burma skulle ifølge juntaen skape fred og stabilitet, men dagen derpå smalt det øst i landet. 10.000 mennesker skal ha flyktet til Thailand.
Fakta om Burma:

* Offisielt kalt Myanmar siden 1989. I

* 2005 fikk landet også en ny hovedstad Naypyitaw, men Rangoon er fortsatt viktigste by. Landet har også fått nytt flagg og ny nasjonalsang.

* Befolkning rundt 50 millioner.

* Arealet er 678.000 kvadratkilometer. Grenser mot Bangladesh og India i nordvest, Kina og Laos i nordøst og Thailand i øst og Indiahavet i vest.

* Landets væpnede styrker anslått til 375.500 mann i 2006.

* Innførte markedsøkonomi i 1988 og ble medlem av ASEAN i 1997. Landet er fortsatt fattig, men rikt på naturressurser. Økonomien er preget ar korrupsjon. Et privatiseringsprogram har kun gagnet juntaens forbundsfeller. Viktigste handelspartnere er Thailand, Kina og India.

* Landet har vært isolert internasjonalt siden juntaen nektet å gi makten til Aung San Suu Kyis NLD etter at partiet vant valget i 1988. Regimet er beryktet for brudd på menneskerettighetene.

(Kilde: Reuters) (NTB)

Mer enn 10 000 mennesker har rømt over grensen fra Burma til Thailand, på grunn av uroligheter mellom burmesiske styrker og opprørere.

De fleste opprørerne kommer fra den etniske minoriteten Karen. Søndag og mandag begynte kampene, like ved elven Moei, skriver CNN.

Minst ti ble skadet i sammenstøtene. Fem av dem skal være burmesiske flyktninger, mens fem andre er fra Thailand, melder myndighetene.

- Truet med våpen

Urolighetene starter rett etter Burmas første valg på 20 år.

Ifølge meldinger på nettstedet Burma Election Tracker begynte urolighetene da militante medlemmer av Karen, eller DKBA (Democratic Karen Buddhist Army), reagerte på at soldater ved grensen tvang folk til stemme, ved å true dem med våpen, melder CNN.

- For å vinne stemmer til valget, tvinger juntaen folk til å stemme. Men folket vil boikotte valget, så soldatene truer med våpen og styrkene våres måtte gripe inn og ta parti med folket, rapporterer general Na Kham Mwe på nettsiden.

Vil fortsette

Thailand er forberedt på at uroen vil vare i flere måneder og lover å hjelpe de tusenvis av flyktningene som har tatt seg over til Thailand. Mange av dem er kvinner og barn.

– Det er mulig det vil fortsette de neste tre månedene, særlig i overgangsfasen fra den nåværende regjeringen til en valgt regjering, sier Thailands statsminister Abhisit Vejjajiva.

Stemmelokale i Burma. Foto: REUTERS/SCANPIX Stemmelokale i Burma. Foto: REUTERS/SCANPIX

Han avviser at Thailand vil blande seg inn i nabolandets «interne saker», men han understreker at det er viktig for Thailand at Burma blir et fredelig og stabilt land.

– Vi ønsker ikke å se endeløse problemer. Vi ønsker forsoning, sa Vajjajiva på en pressekonferanse i Bangkok mandag.

Hvis regjeringssoldatene greier å drive opprørerne fra karenfolket på flukt, er det ventet at også disse vil ta seg over grensen til Thailand, noe som kan resultere i at konflikten sprer seg til thailandsk territorium.

- Ny start

Burmesisk fjernsyn meldte mandag at velgerne «fritt og lykkelig» kunne avgi sine stemmer dagen før. Men øyenvitner sier at valgdeltakelsen var lav og uregelmessighetene mange.

- Ledelsen i Myanmar (militærjuntaen i Burma, red. anm.) har nå et ansvar for å snu resultaet av det første valget på 20 år til en ny start for landet og folket, sier FNs generalsekretær Ban-Ki.

Karen i Burma er delt opp i to hovedgrupper. Buddhister som støtter militærjuntaen, og de kristne som ikke støtter de. De som støtter juntaen skal stå bak opptøyene mandag.

Partiet som står nærmest militærjuntaen, har på forhånd blitt anklaget for å kjøpe stemmer.

Reglene for valget er dessuten slik at de juntavennlige partiene har hatt store fordeler under valget. Dessuten er en firedel av plassene i den nye nasjonalforsamlingen forbeholdt militæret.

Populært